На 180 градуса: ГЕРБ обеща да не съкращава майчинството

28 март 2013 в 08:50 3148 10

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

След като преди оставката на кабинета "Борисов" премиер, вицепремиер и социален министър се надпреварваха да говорят колко кощунствено дълго е платеното майчинство у нас, ГЕРБ обърна рязко позицията си във време на предизборна кампания.

Платеното майчинство ще остане 410 дни. Този период е най-дългият за държава в ЕС, но това е добре за българското семейство и за жените, които излизат в майчинство, обяви шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за сутрешния блок на БНТ.

По време на управлението на ГЕРБ майки многократно протестираха за увеличение на детските добавки (те са 35 лв. месечно), за отпускане на добавка за всяко дете (сега ги получават само родители с доход до 350 лв. на член от семейството) и за увеличение на заплащането през втората година от майчинството, което би трябвало да е една минимална заплата, но ГЕРБ го "замрази" на 240 лева. По време на някои от протестите майки и бебета мръзнаха на студа пред входа на парламента, докато администрацията ги прехвърляше от вход на вход, а депутати се чудеха как да се измъкнат от разговор с тях.

Цялата управленска програма на ГЕРБ ще е около 200 страници и ще бъде готова до три седмици, обяви Цветанов. Целта й е да засили доверието у гражданите, да акцентира върху работата за по-високи доходи и повече работни места, каза бившият вицепремиер и вътрешен министър. На въпрос на водещите защо ГЕРБ обещава тези неща сега, а не ги изпълни през 3,5-те си години в управлението, Цветанов се оправда със "състоянието на държавата тогава". Сега програмата била по-реалистична и с по-ясна посока. Той посочи, че и френският президент Франсоа Оланд обещавал в кампанията си безработица до 10%, но сега тя била стигнала 11 на сто и липсата на работа за младежите била основен проблем и във Франция.

По казуса с подслушването на журналисти, Цветанов отново отрече да е намесен и каза, че у нас граждани биват подслушвани само ако за тях има съмнение за извършено рпестъпление. Той нямал съмнения, че журналисти са замесени в рпестъпления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!