300 лева добавка за първокласниците, по-високи пенсии от догодина

Александра Маркарян 03 юни 2013 в 08:54 4738 6

Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика. Снимка: БГНЕС
Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика. Снимка: БГНЕС

Двойно да се увеличи сумата за подпомагане на първокласниците от семейства с доход до 350 лева на човек, предлага социалният министър Хасан Адемов.

„Досега еднократната помощ беше в размер на 150 лева, предложението е за двойно увеличение – 300 лева“, обясни министърът в интервю за БНТ тази сутрин.

Сумата се получава за началото на учебната година.

В "Плана "Орешарски" бе заложен размер 310 лева, колкото е минималната работна заплата.

Помощта засяга около 62% от първокласниците, чиито родители ще получат добавка.

Увеличението на помощта е част от стабилизиращия социален пакет на социалното министерство за хората с най-ниски доходи. Днес той ще бъде обсъден на среща в Министерството на финансите.

Друга мярка в него е увеличението на майчинските.

Планира се обезщетенията за майките, които отглеждат деца до 2-годишна възраст, да се вдигнат от 240 на 310 лв. – какъвто е размерът на минималната работна заплата.

До два дни ще решим от кога да се случи това. Най-реалистичният вариант е да е от есента, със стабилизиращия пакет. По-малко вероятно е да е от 1 юли 2013 г., защото ще са необходими още 17 милиона лева до края на годината. Третият вариант е да е от 1 януари 2014 г.

В стабилизиращия пакет влиза и увеличение на броя на хората с около 36 000, които имат право на енергийни помощи. Това ще стане чрез увеличение с 20 лева на прага на доходите, до който хората имат право на помощи.

Индексацията на пенсиите по т. нар. швейцарско правило (процентът на увеличение се определя на базата 50% от увеличението на доходите в страната и 50% от инфлацията) ще бъде възстановена от следващата бюджетна процедура, каза Адемов.

Индексацията е задължителна по закон. При управлението си обаче ГЕРБ нарушаваше закона, като не извършваше индексация на пенсиите. Имаше едно единствено увеличение – през април 2013 г., точно преди парламентарните избори.

Социалният министър предлага още промяна при получаването на социални помощи. Това да става срещу ограмотяване и квалификация, а не срещу временна заетост, иска Адемов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!