300 лева добавка за първокласниците, по-високи пенсии от догодина

Последна промяна на 03 юни 2013 в 08:54 4055 6

Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика. Снимка: БГНЕС
Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика. Снимка: БГНЕС

Двойно да се увеличи сумата за подпомагане на първокласниците от семейства с доход до 350 лева на човек, предлага социалният министър Хасан Адемов.

„Досега еднократната помощ беше в размер на 150 лева, предложението е за двойно увеличение – 300 лева“, обясни министърът в интервю за БНТ тази сутрин.

Сумата се получава за началото на учебната година.

В "Плана "Орешарски" бе заложен размер 310 лева, колкото е минималната работна заплата.

Помощта засяга около 62% от първокласниците, чиито родители ще получат добавка.

Увеличението на помощта е част от стабилизиращия социален пакет на социалното министерство за хората с най-ниски доходи. Днес той ще бъде обсъден на среща в Министерството на финансите.

Друга мярка в него е увеличението на майчинските.

Планира се обезщетенията за майките, които отглеждат деца до 2-годишна възраст, да се вдигнат от 240 на 310 лв. – какъвто е размерът на минималната работна заплата.

До два дни ще решим от кога да се случи това. Най-реалистичният вариант е да е от есента, със стабилизиращия пакет. По-малко вероятно е да е от 1 юли 2013 г., защото ще са необходими още 17 милиона лева до края на годината. Третият вариант е да е от 1 януари 2014 г.

В стабилизиращия пакет влиза и увеличение на броя на хората с около 36 000, които имат право на енергийни помощи. Това ще стане чрез увеличение с 20 лева на прага на доходите, до който хората имат право на помощи.

Индексацията на пенсиите по т. нар. швейцарско правило (процентът на увеличение се определя на базата 50% от увеличението на доходите в страната и 50% от инфлацията) ще бъде възстановена от следващата бюджетна процедура, каза Адемов.

Индексацията е задължителна по закон. При управлението си обаче ГЕРБ нарушаваше закона, като не извършваше индексация на пенсиите. Имаше едно единствено увеличение – през април 2013 г., точно преди парламентарните избори.

Социалният министър предлага още промяна при получаването на социални помощи. Това да става срещу ограмотяване и квалификация, а не срещу временна заетост, иска Адемов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.06 2013 в 16:23

Защо не казват откъде ще вземат пари за всички обещавани благини? Аз съм пенсионер. Няма да се откажа от 6-700 лв пенсия, но не искам да я получавам в шарени хартийки без стойност, като Виденовите през 1996 г.

03.06 2013 в 13:08

Ти се научи да пишеш, да те у кана... Стачкувай си колкото искаш, неграмотник такъв, видяхме ви вчера що за стока сте...

03.06 2013 в 10:57

Дреме ми дали е Хасан или Иван. Изглежда скромен човекът - не като някой алчник. Само да не беше от ДПС :( Там е ясно, че всички са сложени да облагодетелстват партията и лидерите ѝ :(

03.06 2013 в 10:01

ЖАЛ МИ Е ЗА ТАКИВА КАТО ВАС, Г-Н kan Krum!Заради неграмотници като Вас сме на тоя хал!И как лепите етикети без дори да сте на ясно със смисъла???

03.06 2013 в 09:54

Аз се абстрахирам от това какъв е- мохамеданин ли е, християнин ли е, а трябва да погледнем КАКВО ПРАВИ. Ако това се случи до края на годината, а и някак успее да осигури повече работни места, ами няма да имам нищо против този човек. Трябва да спрем да гледаме какъв по вероизповедание е човека, а какво върши. Е ако започне да се заигравка с етническото и с лобистки закони които да прокарват ПРО турски решения, тогава вече ще протестирам и аз. Но до тогава нямам нищо против новия социален министър

03.06 2013 в 09:26

Хасанчо ...от къде те изровиха ПУМАК ВЪШЛИВ, дето крещяхте на атентата на ДОГАН ;.УБИЙ, УБИЙ ТОВА КУЧЕ, ТОЯ НЕВЕРНИК! ЩЕ СТАЧКУВАМ АКТИВНО! Мога да напиша книга за това как вие българо-мохамедабите възпитавате потомството си в умраза към всички българите ! В Властта няма място за радикални необлагородени ислямисти
 
X