ГЕРБ се връща днес в парламента, ще гледат бюджета в комисии

Нели Чолашка 23 юли 2013 в 08:19 2173 6

ГЕРБ, Снимка: БГНЕС, Архив
ГЕРБ, Снимка: БГНЕС, Архив

Очаква се депутатите от ГЕРБ да се върнат днес в парламента, тъй като на съвместно заседание на икономическата и бюджетната комисия ще се гледа актуализацията на Бюджет 2013 г.

Изненадващо вчера лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че депутатите му се връщат в парламента за гласуването на промените в бюджета за тази година. Преди това ГЕРБерите твърдяха, че ще се върнат само за гласуване на нов Изборен кодекс.

Ако бъдат приета предложената актуализация на бюджета, няма да има никакво значение дали ще се променя Изборният кодекс, обясни вчера Борисов.

Менда Стоянова от ГЕРБ (бивш председател на бюджетната комисия) обясни пред БНТ, че  колегите ù ще участват в комисията “като народни представители с всичките права, без правото да гласуваме в тази комисия, което право за мен не е толкова важно, защото вече всички знаем как единодушно се гласува в зала и в комисии”.

Причината да нямат глас е, че така и не излъчиха свои хора за членове на комисиите.  

След като проектозаконът за промени в Бюджет 2013 г. беше приет на извънредно заседание на кабинета вчера, управляващите искат да го приемат в пленарна зала поне на първо четене до края на тази седмица и на второ - следващата (вероятно след края на другата седмица депутатите ще излязат в отпуск). 

В актуализацията се предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева, което ще направи дупката в хазната до 2% от прогнозирания БВП. Разходната част на бюджета ще бъде увеличена с близо 300 млн. лв.

Управляващите възнамеряват да вземат 1 млрд. лева външен дълг, с част от който ще погасят облигационния заем на Симеон Дянков, взет през февруари, а друга част ще задържат като буфер във фискалния резерв за догодина.

В проектозакона не са предвидени нито увеличаване на минималната работна заплата, нито пари за коледни добавки на пенсионерите.

Финансовият министър Петър Чобанов не обяви точно за какви мерки ще бъдат изхарчени допълнителните пари в разходната част. Обяви само, че ще са за социални плащания и за разплащане с бизнеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови