Обвързват бюджетите на училищата с резултатите на учениците

Вероника Шербанова 22 юли 2013 в 18:03 2428 6

Анелия Клисарова, министър на образованието и науката Снимка: БГНЕС
Анелия Клисарова, министър на образованието и науката Снимка: БГНЕС

Делегираните бюджети на училищата ще бъдат оптимизирани, като вече няма да са обвързани само с броя на учениците, а и с резултатите на учебните заведения.

Това обяви образователният министър Анелия Клисарова, цитирана от БНР.

Ще се търси висока функционална грамотност сред учениците, но ще се работи и за мотивиране на учителите чрез различни квалификационни и финансови стимули, заяви Клисарова.

Ще се правят компромиси за минимума на учениците за формирането на паралелка. Ще оставим и паралелките с по-малко деца, като все пак има един минимум, за да мотивираме така малките училища, обясни Клисарова. Без да уточни дали ще се запазят слетите паралелки.

Образованието на 4-годишните деца няма да бъде задължително, увери министърът на образованието.

„Това е препоръка на Европейската комисия, но ние оставяме 4-годишните да имат избор. Всеки родител може да реши – може да запише детето си на училище, но може и не“, каза Анелия Клисарова.

По думите й задължителна ще остане предучилищната подготовка за 5-годишните. Това е една подготовка с игри и задачи, разработена от психолози. Няма да е натоварена, за да не се пречи на нормалното нервно-психическо развитие на децата, посочи Клисарова.

Приоритетите на Министерството на образованието ще са законите за предучилищното образование и за професионалното образование, коментира още Клисарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови