ГЕРБ прие закона „Анти Кунева“, но ще го поправят

19 юли 2012 в 18:40 1419 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие промени на първо четене в Закона за политическите партии, предложени от лидера на РЗС Яне Янев и познати в публичното пространство като „поправките Анти Кунева“.

Промените бяха подкрепени от депутати на ГЕРБ и независими народни представители.

Поправките предвиждат забрана партия да дублира името на регистрирано вече сдружение, както и забрана даден политик да оглавява партия, ако допреди една година е бил в управлението на международна организация, в която България не членува.

Забраните важат за партии, които са учредени след 30 юни тази година. „България на гражданите“ на Меглена Кунева беше сформирана на 1 юли.

Председателят на на парламентарната правна комисия Искра Фидосова обаче уточни, че тези спорни промени в закона няма да минат на второ четене, а ще бъдат преработени.

Причината: датата в предложените текстове - 30 юни 2012 г., била "печатна грешка" на Яне Янев. Той визирал 2013 година, когато са предстоящите парламентарни избори.

Разпределението на субсидията за партиите се запазва, без промяна до края на мандата на съответното НС, независимо от промени в парламентарните групи или броя на народните представители, принадлежащи към съответната партия, предвиждат още приетите на първо четене промени в Закона за политическите партии.

Ако законът бъде приет окончателно, партийната субсидия вече няма да следва депутата, ако той реши да смени политическата си принадлежност, както беше досега, уточнява Дарик радио.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!