ГЕРБ остави ченгетата за шефове

OFFNews 05 септември 2012 в 14:49 2819 2

Искра Фидосова Снимка: БГНЕС
Искра Фидосова Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли на първо четене Закона за лустрацията, внесен в парламента от представителя на „Синята коалиция“ Лъчезар Тошев.

В гласуването участваха едва 97 народни представители, само 12 от които бяха „за“. 67 от депутатите гласуваха с „въздържал се“, а 18 бяха „против“.

Вотът на 65 от общо 69 присъстващи депутати на ГЕРБ бе „въздържал се“.

По време на обсъжданията Комисията по правните въпроси в парламента препоръча на депутатите да не приемат законопроекта.

„Комисията разгледа законопроекта. След падането на желязната завеса в редица държави в Европа бяха приети и приложени лустрационни закони. Извършените престъпления по време на комунистическите режими следва да се наказват и в Наказателния кодекс. Трябва да се отбележи обаче, че въпросът за давността на тези престъпления в България все още не е намерил справедливо решение“, обясни слабостите в текста председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Искра Фидосова.

„При всички лустрационни закони, прилагани в европейските държави, се въвежда принцип, според който всеки случай се преценява индивидуално от орган, избран с голямо мнозинство в парламента“, обясни още Фидосова.

Ако беше приет, лустрационният закон щеше да забрани служители на бившата Държавна сигурност да заемат ръководни постове в следващите десет години.

„Приемането на законопроекта чертае разделителна линия. Време е България да скъса с комунистическото си минало", коментира вносителят на текста Лъчезар Тошев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!