ГЕРБ: Миков няма какво да премисля, заседанието трябва да е до седмица

Елица Мартинова 09 август 2013 в 10:28 2040 6

Заместник-председателят на ГЕРБ Димитър Главчев. Снимка: БГНЕС
Заместник-председателят на ГЕРБ Димитър Главчев. Снимка: БГНЕС

„Искането ни е съпроводено със 77 подписа. Правилникът не предполага премисляне. Щом са събрани над 48 подписа, следва свикване на Народно събрание в едноседмичен срок“.

Това заяви бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев, след като ГЕРБ внесоха в деловодството подписка за свикване на извънредно пленарно заседание.

По-рано днес председателят на НС Михаил Миков обяви, че по правилника може да има различно тълкуване. Според него не е ясно за какво се отнася едноседмичният срок, разписан в нормативната уредба.

„Има две тълкувания – заседанието да бъде свикано до седмица или решението за това да бъде взето в този срок, а заседанието да бъде насрочено за по-късна дата“, смята председателят на парламента.

Според бившите управляващи обаче Миков няма причина да се колебае за смисъла на разпоредбите.

„Подадохме едно искане и силно се надяваме реципиентът на това искане в лицето на председателя на Народното събрание да реагира адекватно и екзактно според текстовете на Конституцията и Правилника за организацията на дейността на Народното събрание. Вярно е, че това ще предизвика известен дискомфорт по повод ваканцуването, но смятам, че си заслужава парламентаристите от управляващото мнозинство да покажат подкрепа за правителството, тъй като и премиерът Орешарски каза, че ще си подаде оставката, когато няма подкрепа на парламента”, коментира след внасянето на подписката зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Димитър Главчев.

Томислав Дончев подчерта, че при отказ да се явят преди 30 август социалистите ще покажат категорично, че промените в Бюджет 2013 не са толкова спешни, както твърдят управляващите.

„Ситуацията в страната е гореща не само поради температурите навън. Аз трудно мога да си представя кой има сърце и душа в подобна ситуация наистина да почива. Политиците имаха шанс да направят един малък жест по отношение на хората“, каза Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!