Заради ГЕРБ парламентът ще заседава по ветото до седмица

Елица Мартинова 08 август 2013 в 15:41 8710 68

ПГ на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
ПГ на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ са внесли подписка, с която настояват за свикване на извънредно народно събрание. Подписката е подкрепена от 77 души.

Според текста на чл. 43 от Правилника за дейността на Народното събрание ако 1/5 от депутатите поискат извънредно заседание, председателят е длъжен да свика такова в рамките на една седмица. 1/5 състава на парламента се равнява на 48 депутати, а в подписката на бившите управляващи са се включили 77 души или близо 1/3.

В мотивите към искането си хората на Бойко Борисов посочват, че ветото на Плевнелиев трябва да се гледа възможно най-скоро.

"Основание за това ни дават изказвания на премиера Орешарски, че ще е налице „забавяне с неблагоприятни последици за страната“, пише в аргументацията към подписката.

С това ГЕРБ ще провалят депутатската ваканция и най-вероятно ще принудят Миков да свика Народното събрание още следващата седмица.

Въпросът за извънредното заседание на парламента бе поставен още вчера, часове след като президентът Плевнелиев наложи върна промените в Бюджет 2013 за преразглеждане. Веднага след това от БСП настояха за по-ранно заседание. Въпреки обещанията си да не смущава ваканцията на депутатите, председателят на НС Михаил Миков откликна на желанието на БСП и свика парламента на 30 август – последния почивен ден от отпуска.

Хоризонтът обаче се стори прекалено далечен на ГЕРБ, които твърдо подкрепят ветото на президента. Те настояват ветото на президента да бъде обсъдено незабавно.

В сряда вечер от пресцентъра на ГЕРБ разпратиха обръщение на партийния лидер, в което Борисов призовава за незабавно заседание. Според експремиера бавенето е излишно и отлагането до 30 август е „прах в очите на хората“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews