ГЕРБ внасят искането си за извънредно заседание

Елица Мартинова 09 август 2013 в 07:46 1109 0

Бойко Борисов ръкопляска иронично на регистрирания 121-ви народен представител, който осигури кворума. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов ръкопляска иронично на регистрирания 121-ви народен представител, който осигури кворума. Снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ ще внесат днес в деловодството на парламента подписка, с която настояват за свикване на извънредно пленарно заседание.

 

Акцията си бившите управляващи обявиха още вчера. В подписката са се включили 77 депутати от партията на Борисов. До внасянето й се стигна заради ветото, което президентът Плевнелиев наложи върху измененията в Бюджета в сряда.

След като президентът обяви решението си, БСП също поискаха извънредно заседание и желанието им бе удовлетворено. Председателят на парламента Михаил Миков обяви 30 август за извънреден работен ден. Датата обаче все пак беше съобразена с почивката на депутатите, тъй като бе в края на ваканцията им.

От ГЕРБ обаче възроптаха срещу решението на Миков с аргумента, че дискусията по ветото се бави излишно с цел да се „хвърли прах в очите на хората“.

С подписката, която ще внесат днес, бившите управляващи на практика ще принудят депутатите да прекъснат почивката си. Според текста на чл. 43 от Правилника за дейността на Народното събрание ако 1/5 от депутатите поискат извънредно заседание, председателят е длъжен да свика такова в рамките на една седмица. 1/5 състава на парламента се равнява на 48 депутати, а в подписката на бившите управляващи са се включили 77 души или близо 1/3.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови