Сметките на ГЕРБ за заседанието може да се окажат криви

Елица Мартинова 09 август 2013 в 08:39 11097 31

 Михаил Миков. Снимка: БСП - пресцентър
Михаил Миков. Снимка: БСП - пресцентър

Намеренията на ГЕРБ да принудят депутатите да заседават още следващата седмица може да се останат без резултат. Това става ясно от изказване на председателя на НС Михаил Миков пред вестник „Труд“.

Днес от ПГ ГЕРБ внасят подписка, подкрепена от 77 депутати, с която настояват за незабавно заседание на парламента. Според текста на чл. 43 от Правилника за дейността на Народното събрание ако 1/5 от депутатите поискат извънредно заседание, председателят е длъжен да насрочи такова в рамките на една седмица. 1/5 състава на парламента се равнява на 48 депутати, а в подписката на бившите управляващи са се включили 77 души или близо 1/3.

Оказва се обаче, че текстовете в правилника не са толкова категорични и депутатите все пак имат шанс да изкарат цялата си ваканция. По думите на Миков в регламента има известни неясноти.

„Има две тълкувания - заседанието да бъде свикано до седмица или решението за това да бъде взето в този срок, а заседанието да бъде насрочено за по-късна дата“, пояснява председателят на парламента и допълва: „По принцип има възможни и двете тълкувания на правилника.

„След като има постъпило искане и видя мотивите на ГЕРБ, ще се консултирам с ръководството на НС и ще взема решения“, казва Миков и подчертава, че каквото и да е решението му, то няма да подлежи на контрол пред Конституционния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!