ГЕРБ мълчи втори ден след вота

14 май 2013 в 10:33 8259 10

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Втори ден победителят от изборите ГЕРБ продължава с мълчанието си, а лидерът Бойко Борисов не се е появявал публично в пълен разрез с традиционно обсебващото си медийно присъствие.

От изборната нощ досега ГЕРБ има точно три публични прояви и нито една не е дала отговор на най-висящия въпрос в държавата: какви са намерениеята й за съставяне на кабинет.

Партия ГЕРБ е досега единственият победител в избори, отказал се да даде пресконференция в изборната нощ, за която бяха акредитирани над 1200 наши и чужди журналисти.

Пръв от ГЕРБ след края на изборите се появи Цветан Цветанов. Той остана за кратко в НДК, говори в някои от изнесените там телевизионни студиа и после тихомълком напусна сградата.

След полунощ, докато БСП даваше своя брифинг в НДК, пресцентърът на ГЕРБ пусна прессъобщение до медиите, в което благодари на гласувалите и припомни, че е първата партия след промените, печелила парламентарни избори два пъти поред.  “ГЕРБ ще коментира единствено и само официални резултати от провелия се вот, оповестени от Централната избирателна комисия”, пише още в съобщението.

Вчера тв интервю даде бившият транспортен министър и вече избран кандидат-депутат от ГЕРБ Ивайло Московски. То обаче не хвърли особена светлина върху бъдещите управленски намерения на ГЕРБ.

Днес ЦИК започва повторно броене на бюлетините. След това ще бъдат ясно окончателните резултати от вота, а след тях президентът трябва да връчи на кандидат за министър-председател на най-голямата парламентарна партия (в случая ГЕРБ) мандат за съставяне на правителство. Ако в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на новия кабинет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група (Коалиция за България) кандидат за премиер. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът възлага на някоя от останалите парламентарни групи да посочи кандидат за министър-председател.
Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори, които трябва да се проведат в рамките на два месеца от разпускането на парламента.

По Конституция новото Народно сърбание трябва да заработи до месец след изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews