Започва външният одит на българската енергетика

15 април 2013 в 16:30 1307 0

Топлоелектрическа централа
Топлоелектрическа централа

Европейската комисия и Световната банка започват мащабна ревизия на българската енергетика. Експертите на генерална дирекция „Енергетика“ към ЕК вече са в София, днес трябва да пристигнат и представителите на Световната банка.

Проверката на експертите от Брюксел ще обхваща всички проблеми в сектора, а другата ще се фокусира върху финансови и юридически нарушения, обяви икономическото министерство.

Проверяващите бяха поканени от служебния кабинет във връзка с проблемите в енергийния сектор и съмненията за мащабни злоупотреби при ценообразуването. „Акцията“ им започва седмица, след като Агенцията за държавна финансова инспекция обяви, че и трите електроразпределителни дружества нарушават Закона за обществените поръчки.

Миналата седмица стана ясно също, че още през 2010 г. бившият шеф на енергийния регулатор (ДКЕВР) Ангел Семерджиев е сезирал прокуратурата за злоупотреби на ЕРП-тата при публичните търгоаве. Тогава обвинението е събрало 12 тома материали по сигнала, доказващи, че енергодружествата са прехвърляли редица дейности на сестринските си дружества и по този начин са увеличавали печалбите на фирмите майки. Върпеки това Софийска градска прокуратура, която е правила проверката, не е открила данни за престъпление.

Сегашното ръководство на прокуратурата прави своя проверка, която започна по искане на бившия министър на икономиката Делян Добрев. Започнати са 5 досъдебни производства и едно от тях е за нарушения на самата ДКЕВР, която не е изпълнявала контролните си функции.

Днес се очаква регулаторът да отговори с доклад на тези обвинения. Утре пък ще се състои публично изслушване на ЧЕЗ от ДКЕВР. Компанията трябва да защити лиценза си, който държавата се закани да й отнеме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови