ГЕРБ: БСП нагло лъже за "Софийска вода"

Нели Чолашка 07 декември 2012 в 15:42 1382 0

Групата на ГЕРБ в СОС. Снимка: БГНЕС
Групата на ГЕРБ в СОС. Снимка: БГНЕС

БСП лъже, че никога не е подкрепяла концесионния договор за водата на София.

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев, който още вчера обвини червените в общинския съвет, че са гласували навремето за концесията на водата, а сега имат интерес от бързо разваляне на договора.

По-рано днес общински съветници от БСП обявиха, че ще дадат Стойнев на етичната комисия за лъжа. Те извадиха стенограма от гласуването за избора на International Water ("Юнайтед ютилитис") за концесионер през 1999 г., от която се вижда, че червените са гласували против.

ГЕРБ обаче извади документи от гласуването през 1998 г. на самия договор, който е изключително неизгоден за общината, когато БСП са били  "за".

"След година са гласували срещу избора на британската фирма, очевидно не е спечелил техният кандидат", обяви Николай Стойнев.

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков (ГЕРБ) обяви, че той лично е за прекратяване на тази "престъпна концесия". Ако я прекратим в момента обаче общината ща трябва да плати до 1 млрд. лв., обяви отново той.

От ГЕРБ напомниха, че единственият начин концесията да се прекрати по вина на "Софийска вода" е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да е наложила два акта на компанията.

ДКЕВР направи вече един опит да наложи акт на "Софийска вода", но той падна в съда. Има и втори, но фирмата обжалва и него в момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови