БСП иска ДКЕВР да обясни високата цената на водата в София

Нели Чолашка 07 декември 2012 в 12:44 1548 0

Вода. Снимка: БГНЕС
Вода. Снимка: БГНЕС

Депутатите от БСП ще поискат изслушване в парламента на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за изпълнението на концесионния договор на "Софийска вода" и защо е допуснато толкова голямо увеличение на цената на водата в столицата.

Това съобщи лидерът на групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) Жельо Бойчев. 

Червените поискаха да се свика референдум в София с въпрос  “Съгласни ли сте да бъде прекратен концесионния договор между Столичната община и “Софийска вода” АД?”.

ГЕРБ, които имат мнозинство в СОС, отхвърлиха това предложение, а Николай Стойнев (ГЕРБ) обвини БСП първо, че навремето са гласували за концесионния договор, а после в лобизъм, защото в момента искат прекратяване на договора.

Във връзка с това Росен Малинов, който беше общински съветник и през 1999 г., когато беше гласуван избора на "Юнайтед ютилитис" за концесионер, извади стенограма от вота. От нея става ясно, че 14-те червени съветници са гласували против.

БСП ще подаде сигнал срещу Стойнев в етичната комисия на СОС.

Червените напомниха, че "Софийска вода" не изпълнява концесионния си договор, нещо което е записано и в доклад на Николай Стойнев.

Концесионният договор за водата в София беше подписан в края на 1999 г. с британската компания “Юнайтед ютилитис” за 25 години. Условията бяха запазване на средна цена от 0.45 лв. за кубик и намаляване на загубите на вода по мрежата  до 30%. В момента цената на водата е 4 пъти по-висока - 1.76 лв., а нивото на загубите е 58.8%.

В средата на 2010 г. “Юнайтед ютилитис” продаде “Софийска вода” на френската фирма “Веолия”.

През 1999 г. цената на водата беше 0.39 лв. за кубик, напомни Росен Малинов. Тя се е увеличила 4.5 пъти, откакто действа концесионния договор.

Той обвини ДКЕВР, че е разрешил увеличение на цената до 1.76 лв. за кубик и обяви, че регулаторът защитава единствено корпоративни интереси, а не тези на гражданите. По негова информация в регулатора отлежава искане на "Софийска вода" за цена от 2 лв. за кубик и това най-вероятно ще се случи догодина.

Жельо Бойчев пък обяви, че нормата на възвръщаемост за "Софийска вода" е била 22% до 2009 г., когато договорът с общината беше предоговорен, а оттогава е 18%. Това е обир, обяви Бойчев.

Бойчев напомни, че са поискали от прокуратурата прекратяване на концесионния договор по времето на Никола Филчив. Сигналът е внесен от Данаил Кирилов, който тогава беше общински съветник от ГЕРБ, а сега е в ГЕРБ и е областен управител на София.

Доводите на ГЕРБ срещу развалянето на концесията са, че това ще струва много скъпо на София - до 1 млрд. лв.

През 2005 г., когато стана кмет на София, Бойко Борисов заплаши, че ще развали концесията за водата на София, но после се отказа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови