Референдум за прогонването на "Софийска вода" предлагат общинари

Нели Чолашка 03 декември 2012 в 18:03 1561 0

ВМРО, протест срещу Софийска вода.  Снимка: Сергей Антонов
ВМРО, протест срещу Софийска вода. Снимка: Сергей Антонов

Референдум с въпрос "Съгласни ли сте да бъде прекратен концесионния договор между Столичната община и "Софийска вода" АД?" искат общинските съветници от БСП и Ангел Джамбазки от ВМРО.

За да се спестят средства, те предлагат софиянци да гласуват и по този въпрос на националния референдум за бъдещето на атомните централи.

"Има много основания да се пледира за виновно неизпълнение на концесионния договор", обясни днес на инженерна комисия Жельо Бойчев от БСП. Комисията не прие доклада за референдума с мотива, че от евентуално решение на софиянци да се прекрати договора няма никакви правни последици.

Концесионният договор за водата в София беше подписан в края на 1999 г. с британската компания "Юнайтед ютилитис" за 25 години. Условията бяха запазване на средна цена от 0.45 лв. за кубик и намаляване на загубите на вода по мрежата  до 30%. В момента водата е 4 пъти по-скъпа от обещаната цена- 1.76 лв., а нивото на загубите е 58.8%.

За първи път се заговори затова колко е неизгоден концесионният договор през 2005 г., когато стана ясно, че "Софийска вода" е източвана чрез консултантски хонорари за шефовете на "Юнайтед ютилитис" за милиони. Още тогава стана ясно, че концесионният договор е изключително неизгоден за общината и тя трябва да плати огромни неустойки при едностранно предсрочно прекратяване.

Започнаха преговори между общината и компанията, които приключиха със споразумение и анекс към договора през 2009 г. 

В средата на 2010 г. "Юнайтед ютилитис" продаде "Софийска вода" на френската фирма "Веолия".

Един от вариантите да бъде прекратен договорът и общината да не плаща неустойки е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) два пъти да състави акт на "Софийска вода". ДКЕВР състави акт на концесионера декември 2011 г., който беше потвърден от Софийски районен съд, но Административният съд на София го отмени.

Регулаторът постанови още един акт на "Софийска вода" юли тази година, но фирмата оспори и него и най-вероятно и той ще падне в съда.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови