Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Съветниците от БСП се обидиха и напуснаха СОС

Нели Чолашка 06 декември 2012 в 14:00 1282 0

Жельо Бойчев, шеф на групата на БСП. Снимка: БГНЕС
Жельо Бойчев, шеф на групата на БСП. Снимка: БГНЕС

Общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет (СОС) се обидиха на мнозинството от ГЕРБ и напуснаха днешното заседание на съвет.

Причина за спречкването между двете партии стана прословутият 25-годишен концесионен договор за водата на София.

На днешната сесия на СОС имаше две точки, свързани с договора - отчет на Николай Стойнев (ГЕРБ) на работната група, която наблюдава изпълнението на концесионния договор и предложение на съветниците от БСП плюс Ангел Джамбазки от ВМРО за референдум в София с въпрос “Съгласни ли сте да бъде прекратен концесионния договор между Столичната община и “Софийска вода” АД?”

По време на обсъждането им Николай Стойнев обвини БСП в тежък лобизъм, защото първо са подкрепили концесионния договор през 1999 г., а сега искат развалянето му, което ще струва милиони до 1 млрд. лв. на общината. Това накара червените съветници да напуснат заседанието.

Ние винаги сме гласували срещу "Софийска вода", обяви шефът на групата на БСП Жельо Бойчев. Това потвърди и Росен Малинов (БСП), който беше общински съветник от БСП през 1999 г. Бойчев уточни, че са напуснали СОС, защото нищо не зависи от тях при положение, че ГЕРБ имат кмет и мнозинство, но уточни, че се отнася само за това заседание.

Стойнев се извини за твърдението, че са гласували за концесията, но настояваше, че имат лобистки интереси. Той напомни, че договорът е така написан, че защитава единствено интересите на концесионера.

Ако прекратим едностранно договора, ще трябва да платим дълговете на "Софийска вода" от близо 200 млн. лв., а ако се стигне до арбитраж в Париж - още между 200 млн. и 1 млрд. лв., уточни Стойнев.

Концесионният договор за водата в София беше подписан в края на 1999 г. с британската компания “Юнайтед ютилитис” за 25 години. Условията бяха запазване на средна цена от 0.45 лв. за кубик и намаляване на загубите на вода по мрежата  до 30%. В момента водата е 4 пъти по-скъпа от обещаната цена- 1.76 лв. за кубик, а нивото на загубите е 58.8%.

За първи път се заговори затова колко е неизгоден концесионният договор през 2005 г., когато стана ясно, че “Софийска вода” е източвана чрез консултантски хонорари за шефовете на “Юнайтед ютилитис” за милиони. Още тогава стана ясно, че концесионният договор е изключително неизгоден за общината и тя трябва да плати огромни неустойки при едностранно предсрочно прекратяване.

Започнаха преговори между общината и компанията, които приключиха със споразумение и анекс към договора през 2009 г.

Според Стойнев решението е в строг контрол над "Софийска вода" и преговори за ново споразумение с тях. Преговорите ще започнат, след като парламентът гласува следващите месеци промени в Закона за водите, уточни той.

В началото на днешното заседание на общинския съвет БСП попита докъде е стигнала работната група, която проверява казуса с "Карат-С", но който общината беше на път да плати 3.2 млн. лв. за лихви, вместо 600 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!