Гей парадът оцветява София на 30 юни

Виктория Викторова 09 май 2012 в 00:11 1794 0

Ежегодният гей парад тази година ще се проведе на 30 юни, съобщиха организаторите на шествието, което предизвиква сериозни конфликти при вече четири поредни години. Самите членове на организационния комитет на „София прайд 2012“ го наричат „най-мащабното ежегодно правозащитно събитие в България“. Тази година събитието ще има и доста открито социално-политически оттенък:
„Шествието, съчетание от социално-политически протест и развлекателни елементи, ще премине по централни столични булеварди на 30 юни. В него ще вземат участие европейски политици, дипломати, български и международни организации и стотици обикновени българи, които искат да живеят в общество, свободно от хомофобия.“
5-годишният юбилей на прайда ще бъде под мотото  „Разкрий цветовете си“, което е „своеобразен призив към няколкото стотин хиляди нехетеросексуални българи да преодолеят страха и налагания им срам, които ги принуждават да крият сексуалната си ориентация от своите семейства, приятели и колеги“. Шествието обаче далеч не е единствената проява на обществеността с различна от хетеросексуалната ориентация. То е по-скоро черешката на тортата от прояви и събития.
„София прайд Филм фест“ ще представи на българските зрители няколко непоказвани у нас филма от различни краища на света, обединени от темата за живота и проблемите на ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър) хора.  „София прайд Културна седмица“ пък ще даде възможност за изява на начинаещи и доказали се артисти от сферата на визуалните изкуства.“
Събитието, оказва се, се организира благодарение на дарения. Къде от неправителствени организации, къде – от дипломатически представителства, къде – от частни фирми или обикновени граждани. Общността дори си е направила регистрация за дарения чрез SMS, при която, за да се дарят  1,20 лева, трябва да се изпрати съобщение с текст DMS LGBT на номер 17 777. По време на миналогодишното издание на парада нямаше запомнящи се ексцесии, но първият път определено „болеше“ – противници на ЛГБТ обществото, предвиждани от Боян Расате, се опитаха не просто да провалят парада, но и да предизвикат възможно най-много щети по участващите в нещо. В крайна сметка Расате беше арестуван с огромни усилия от страна на полицията, а шествието премина под силно напрежение.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!