Фандъкова: В поръчката за "Арена Армеец" няма проблем

Последна промяна на 29 октомври 2012 в 18:13 2154 2

Йорданка Фандъкова, кмет на София. Снимка: БГНЕС
Йорданка Фандъкова, кмет на София. Снимка: БГНЕС

В обществената поръчка за транспортния достъп до зала "Арена Армеец" няма завишени, а даже занижени изисквания към кандидатите, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Така тя коментира изводите в одитния доклад на Сметната палата за обществените поръчки на Столичната община от началото на 2010 г. до октомври 2011 г., в който е посочено, че в този конкурс има условие, което необосновано ограничава участието в него.

Става въпрос за изискването кандидатите да имат за последните 3 финансови години (2007 г., 2008 г. и 2009 г.) приходи от строителна дейност минимум 3 млн. лв. годишно при прогнозна стойност на поръчката от 1.5 млн. лв.

Сумата на приходите от посоченото изискване (9 млн. лева) е 6 пъти повече от прогнозната стойност на обществената поръчка и това изискване необосновано ограничава участниците, е заключението на Сметната палата. 

Поръчката беше възложена на “ГБС Инфраструктурно строителство” АД, която печели повечето конкурси за инфраструктурни проекти в София.

За големите инфраструктурни проекти в столицата трябва да има завишени изисквания при обществените поръчки, коментира днес Фандъкова. 

Според нея е напълно основателно изискването новосъздадени фирми да не могат да участват в обществени поръчки.

"Кой ще носи отговорност, когато тези фирми без опит в един момент спрат да работят", попита кметът на София.

Фандъкова обяви още, че някои забележки в одитния доклад са основателни, а срещу други общината е възразила. Тя изтъкна, че от проведени над 540 малки и големи поръчки за периода на проверката нарушения са открити само при 5% от процедурите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.10 2012 в 00:17

Ба, Фандъкова..... Даскалицата я сложиха там, щото даскалиците са страхливи и послушни..... Пита я някой Фандъкова.....
Що се отнася до поръчките - един познат наскоро каза, че "Някой фирми работят като държавни"
ГБС е една от тези фирми, а не са и само те. Също така е факт, че нито една западна фирма не е спечелила обществена поръчка в БГ, дори и по европейските фондове. Щото нямат практиката да правят "ресто".....
Промяна щяло да има, казваше ленторезО.... На ви една промяна

29.10 2012 в 18:26

Така е. Проблемът е Фандъкова.