Сметната палата: Конкурсът за пътя до "Арена Армеец" е нагласен

28 октомври 2012 в 12:22 3698 2

Зала
Зала "Арена Армеец". Снимка: БГНЕС

В конкурса за транспортен достъп до зала "Арена Армеец" на Столичната община, обявен в края на 2010 г., е поставено условие, което необосновано ограничава участието в него.

Това е записано в доклад на Сметната палата от одит на обществените поръчки, които е направило кметството на София от началото на 2010 г. до октомври 2011 г.

В конкурса за инфраструктурата около зала "Арена Армеец" ограничението е заложено чрез изискването кандидатите да имат за последните 3 финансови години (2007 г., 2008 г. и 2009 г.) приходи от строителна дейност минимум 3 млн. лв. годишно при прогнозна стойност на поръчката от 1.5 млн. лв.

Сумата на приходите от посоченото изискване (9 млн. лева) е 6 пъти повече от прогнозната стойност на обществената поръчка и това изискване необосновано ограничава участниците, е заключението на Сметната палата. 

Поръчката беше възложена на "ГБС Инфраструктурно строителство" АД.

При проверката на Сметната палата е установено още, че неоснователно е допусната замяна на дейности от предмета на поръчката с други, които не са били включени в условията на проведения открит конкурс.

В одита са установени и други процедури с нарушения при провеждането на обществени поръчки в Столичната община.

Една от тях е за софтуер, обявена септември 2010 г. И тук има завишени изисквания към оборота на фирмите, който трябва да е минимум 4 млн. лв. за последните три години при прогнозна стойност на поръчката от 188 570 лв.

За тази поръчка е сключен договор с "Ай Би Ес - България" на стойност 148 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови