"Евростат": Българите и унгарците най-зле при чуждите езици

Николаос Цитиридис 28 септември 2013 в 08:44 3314 10

На предпоследно място сме в познанията по чужди езици в ЕС
На предпоследно място сме в познанията по чужди езици в ЕС

Само 39% от българите между 25 и 64 г. владеят английски език. Страната ни е предпоследно място в Европейския съюз. След нас е само Унгария с 37%.

Това сочи изследване на европейската статистическа служба Евростат, публикувано на 26 септември и направено по случай европейския ден на езиците. Данните са от 2011 г. за 28-те членки на ЕС.

На първо място е Люксембург с 99%, следвана от Литва (97%), Латвия (95%), Дания (94%), Словения и Швеция (92%).

Непосредствено преди България е Испания с 51%.

Английският продължава да доминира - през 2011 г. 83% от децата в основния курс и 94% от гимназистите са учили английски като чужд език. Вторият най-често изучаван чужд език е френският (19% от учениците в малките класове и 23% от гимназистите учат френски). Немският е трети (съответно 9% и 21%), следван от испански (6% и 18%).

Страните, в които основният изучаван чужд език не е английски, са Ирландия (френски) и Люксембург (немски).

Членките на ЕС, където основният чужд език за пълнолетното население е различен от английски, са Естония (руски), Литва (руски), Люксембург (немски) и Словакия (чешки).

Обезпокоителни за качеството на преподаване в България са данните, че на фона на предпоследното ни място в общността 79% от децата учат английски в училище. Вторият най-често изучаван чужд език при малките ученици е руският (13% от децата в началния и прогимназиалния етап учат руски), а при гимназистите - немски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!