ЕС забранява и електронните цигари

Последна промяна на 19 декември 2012 в 11:39 11981 19

Електронни цигари, Снимка: topnews.eu
Електронни цигари, Снимка: topnews.eu

Европейският съюз смята да забрани електронните цигари и тютюна за дъвчене. Това са част от предложенията за поправки в законодателството, свързани с продажбата на тютюневи изделия, съобщи The Daily Telegraph.

Вече стана ясно, че сред другите предложения са още забрана на тънките цигари и цигарите с различни вкусове, например ментоловите, тъй като заради тях много младежи започват да пушат.

75% от опаковките ще трябва да е покрита с голям надпис и картинка, показващи вредата от пушенето.

Останалата част от опаковката ще бъде по избор на производителя и в зависимост от законите в отделните страни членки. Те могат да наложат по-голяма забрана и да изискват останалата част от опаковката да бъде неутрална на цвят, както беше въведено в Австралия.

Законопроектът предлага още да бъдат забранени електронните цигари, които в бъдеще ще бъдат квалфицирани като медицински продукти. Забранен ще бъде и тютюнът за дъвчене.

Любителите на лулите обаче ще могат да си купуват спокойно и ароматизиран тютюн.

Производителите на цигари вече се обявиха против промените, които най-вероятно ще бъдат предложени тази седмица, но ще отнеме поне две години, за да влязат в сила, тъй като трябва да бъдат гласувани от Европейския парламент и от всяка държава членка. Според тях изискването за покриване на три четвърти от кутиите с надпис и картинка за вредата от цигарите ще заличи известните марки на продуктите им.

По думите им тези предупреждения няма да съобщят нищо ново на пушачите, но могат да разрушат установени марки. Те предлагат борбата с тютюнопушенето да става с други средства. Производителите на цигари смятат и че подобни забрани ще се въведат в бъдеще и за алкохола и захарните изделия.

Вносителите на новите промени обаче са категорични, че се интересуват повече от здравето на хората, отколкото от мнението на производителите на цигари. „Нека не забравяме, че 700 000 души умират всяка година заради пушенето“, заяви говорителят на Европейската комисия. Той обясни, че промените са проверени нееднократно от правна гледна точка и няма нищо незаконно във въвеждането им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.12 2012 в 14:49

На оръжие, братя и сестри пушачи!

Щом има помашки етнос, ние като креативен мултиетнически народ можем да създадем и пушашки етнос. Така забраната да общуваме помежду си с дим на пушашкия си димно-тютюнев език ще бъде потъпкване на нашите пушашки етнически права.

Свобода и Тютюн!

19.12 2012 в 22:26

да се затворят сладкарниците и производствата за тях

19.12 2012 в 20:24

Що си имам чувството, че накрая населението на Европа ще забрани ЕС ...

19.12 2012 в 16:16

Нещо ми се сърува, че се прекалява. Цигарите не са сред най-големите проблеми на ЕС или поне не на България.

19.12 2012 в 16:02

Тъпанари смотани!Да правим революция и да връщаме соц-а!Поне ще получим безплатно здравеопазване!Сега ни доктор,ни пенсия,а само забрани?!Кво стана със свободата бе?!С демокрацията?Тия са по-тоталитарни и от фашистите!

19.12 2012 в 15:56

Е, с какво електронната цигара вреди на околните или пък тютюна за дъвчене? Скоро ще почнат да ни диктуват и как да спим, освен какво да пушим и какво да ядем. Ама ГМО-тата ще ги хапваме, нали, те са много полезни, и отглежданите свободни кокошки и те са много полезни, абе тоя Евросъюз нешо ще се разпадне , щото ограниченията му стават все по-тъпи и по-тъпи. Май само за собствените си чиновници работи!

19.12 2012 в 15:55

Да, за електронните цигари и аз не виждам смисъла. Но за вида на опаковките съм съгласна.

19.12 2012 в 15:53

А с дима от ел.цигара не вредиш на никой... да не говориме за тютюна за дъвчене, при който след себе си оставяш чашка пълна с плювано.

19.12 2012 в 14:57

Но тук не опира да си вредиш на себе си само, вредиш и на околните с цигарения дим помисли малко преди да пишеш!!!

19.12 2012 в 13:40

Линк за официалната новина! Всички журналисти превеждат/преписват от Ройтерс, BBC, DW...
 
X