Депутатите ще гласуват по съвест за пушенето

11 декември 2012 в 18:05 2244 1

Протест срещу забраната за пушене. Снимка: БГНЕС
Протест срещу забраната за пушене. Снимка: БГНЕС

Обиколихме всички парламентарни комисии и всички ни обещаха, че ще гласуват по съвест за отмяна на тоталната забрана за пушене в заведенията, каза за OFFNews Благой Рагин, председател на Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (БХРА).

На 13 декември парламентарната здравна комисия ще гледа на първо четене промени в Закона за здравето, внесени на 26 септември от отцепниците от "Атака" Кирил Гумнеров и Стоян Иванов.

Те предлагат да се върне старият режим в заведенията на зали за пушачи и непушачи.

В Края на ноември започнаха протестите на собствениците на заведения, които плашат с гражданско неподчинение от 15 декември, което ще се изразява в свободно пушене в ресторантите и кафенетата въпреки заплахата от глоби.

Рагин се срещна днес първо с премиера Бойко Борисов и здравния министър Десислава Атанасова в Министерския съвет. Борисов не отказал подкрепа, а ги пратил да се разберат с депутатите. Атанасова пък отново обявила, че е категорично против отпадането на пълната забрана за тютюнев дим в заведенията.

По думите на Рагин в парламента депутатите са разделени на пушачи и непушачи и ще гласуват не по политическо поръчение, а според това дали са пристрастени към цигарите. Той получил това обещание от всички групи.

Нещата са на кантар, защото в парламента пушачите към непушачите са 50:50, твърди председателят на БХРА.

Той посъветвал регионалните лидери на асоциацията да убедят ресторантьорите да отложат гражданското неподчинение, насрочено за 15 декември. Не било сигурно обаче, че хората по места ще се съгласят да отложат  протеста.

В същото време защитниците на забраната за пушене на обществени места призоваха Регионалните здравни инспекции да правят повече проверки в заведенията след 15 декември.

"След като е известно, че се готви гражданско неподчинение, Регионалните здравни инспекции трябва да активизират всичките си сили, за да се осигури спазването на закона. След 15 декември да се правят повече проверки в градовете, в които собственици на заведения заплашиха с гражданско неподчинение, и да се съставят актове", заяви пред OFFNews адвокатът Методи Байкушев от Гражданска инициатива "България без дим".

"В случай че инспекторите не са допуснати в дадено заведение, те могат да поискат съдействие от МВР и да сезират прокуратурата. Време е да свикнем с това, че живеем в правова държава и има закони, които трябва да се спазват ", посочи Байкушев.

От "България без дим" са убедени, че предложението за връщане на старото положение за отделни зали за пушачи и непушачи няма да бъде прието. "Дори подготвяме доброволческа програма за съвместни проверки на доброволци и служители на РЗИ, която трябва да започне да действа съвсем скоро", допълни Байкушев.

Ако все пак се приеме предложението за връщане на старото положение, от инициативата са планирали протести, уточни той.

Организирахме и петиция в защита на забраната за пушене на обществени места, която до момента са подкрепили около 8000 души, посочи още Методи Байкушев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови