Енергетици и психолози против лятното часово време - било вредно за здравето

Борислава Бибиновска 18 април 2013 в 14:11 2752 1

Енергетици настояват лятното часово време да се премахне. Снимка: sxc.hu
Енергетици настояват лятното часово време да се премахне. Снимка: sxc.hu

Преминаването към лятно часово време да бъде премахнато ще поиска група енергетици и психолози от Министерския съвет. То е вредно за човешкия организъм и не намалява особено много потреблението на електроенергия, заявиха те по време на дискусия днес.

Смяната на зимното часово време с лятно не намалява значително потреблението на ток, но причинява сериозни  проблеми в здравословното състояние на човек, убедени са те.

"Лятното часово време е въведено преди години с цел спестяване на разходите за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. Но в днешно време смяната на часа е неефективна, а икономическите ползи са сравнително минимални, дори нищожни", заяви доц. Радослав Кючуков от Русенския университет.

По данни на Системния енергиен регулатор у нас икономията на ток за 1 г. при смяна на зимното с лятно часово време е 23 млн. киловатчаса. Това прави едва 54 ст. пестене на електрическа енергия на човек, заяви Ани Алашка от Българската стопанска камара (БСК).

Психолози изтъкнаха, че смяната на часовото време засилва и здравословните проблеми на хората. "Хрничните болести се обострят значително след врътването на стрелките напред през март", коментира Десислава Илиева. Хората се нуждаели от повече от един месец да се пригодят към промяната. 

Психолозите за категорични, че изкуствената смяна на часа не е в синхрон с биологичния часовник, в първите дни след нея човек е неспокоен, раздразнителен, трудно се концентрира и ориентира.

Психолозите отчитат и до 5%  увеличение на сърдечно-съдовите проблеми в седмицата непосредствено след смяната на часа.

Те изтъкнаха и друг аргумент против смяната: 30 г. след въвеждането ù Русия се отказва от тази практика. От есента на 2011 г. руснаците вече не връщат стрелките на часовниците си с час назад.

Преминаването към лятно часово време не е въведено в африканските държави, Япония, Китай. Участниците в дискусията смятат, че то не е необходимо и на България, която се намира в умерен климатичен пояс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews