Електронен регистър и по-високи заплати ще увеличават трансплантациите

Вероника Шербанова 05 март 2013 в 18:37 2181 1

Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването

Електронна система, свързваща донорските бази в България и Агенцията по трансплантациите, и по-високи заплати на медиците, ангажирани с дейностите по трансплантиране на органи, обещаха от Министерството на здравеопзването.

Заедно с Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ) министерството ще предприеме общо три стъпки с цел да се увеличат трансплантациите на органи в страната.

Предстои създаването на електронна система, която ще свързва всички 24 донорски бази с ИАТ, като по този начин по-бързо ще бъдат откривани потенциалните донори и ще се увеличи шансът те да бъдат осъществени, обясниха от здравното министерство.

Сред предвидените мерки е и по-ясното дефиниране на ролята на координаторите по донорство. Освен това ще бъдат осигурени повече средства за дейностите по трансплантиране на органи и ще бъдат увеличени заплатите на медиците, анагажирани с тези дейности, допълниха от МЗ.

В края на януари здравният министър Десислава Атанасова уволни директора на Агенцията по трансплантации д-р Силви Кирилов заради малкия брой донорства. За миналата година са осъществени едва 4 трансплантации.

Заради малкото извършени трансплантации през юни 2011 г. под натиска на пациентските организации си отиде и предишният директор – д-р Теодора Джалева.

На мястото на д-р Кирилов беше назначена д-р Мариана Симеонова.

Причината за малкото извършени трансплантации е лошата организация, заяви Националният консултант по трансплантология проф. Никола Владов. По думите му вече се подготвя регистър на болните, които са на реанимационни легла. По този начин ще се следят пациентите с мозъчна смърт или потенциални донори и няма да бъде изпуснат шансът здрави органи да бъдат трансплантирани, обясни проф. Владов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!