Екоактивисти свикват среща с Банско и МОСВ за ски зоната

Милен Енчев 29 януари 2013 в 14:39 1698 0

Тома Белев (отляво)
Тома Белев (отляво)

Организациите от екогрупата "За да остане природа в България" канят община Банско и екоминистерството (МОСВ) на дискусия за разширяването на ски зоната. Поканата отправи Тома Белев от сдружението "Зелени Балкани" днес на пресконференция в БТА. "Каним община Банско и МОСВ следващият петък тук от 11 до 13 часа. Ако имат смелостта, да дойдат да си дадат позициите", заяви Белев.

Публична дискусия по въпроса не беше инициирана нито от общината, нито от министерството. СПоред природозащитника, няма воля да проблемът да се дискутира открито. "Независимо от заявките на правителството, това не се случва. Компетентните министерства също отказват да поставят въпроса и да поканят всички заинтересовани страни, затова ние ще направим тази стъпка" обясни той.

Поводът за срещата ще е исканото от община Банско разширяване на ски зоната в национален парк "Пирин" с втори кабинков лифт, няколко нови писти и седалкови лифтове към тях. След офанзива на кмета на Банско Георги Икономов в Министерския съвет и серия протести на жители на града, този месец искането официално беше внесено в екоминистерството. То ще се разисква от експертния съвет на министерството на 19 февруари, в който организациите от "За да остане природа" нямат представител.

Предложението на Банско е в плана за управление на националния парк (който е и световен обект от списъка на ЮНЕСКО) да паднат изричните забрани за ново ски строителство и да се разрешат нови съоръжения - в зоната за туризъм и зоната за сгради и съоръжения, определена в същия план. "Те искат промени, които дават възможност за застрояването на 60 % от територията на национален парк "Пирин", коментира днес Белев.

Банско и нарушенията на концесионера на ски зоната фирма "Юлен" ще е сред темите на протеста, който ще се проведе днес вечерта в четири града - в София, Варна, Пловдив и Трявна. Мотото на шествието е "Долу ръцете от българската природа".

Още през 2011 г. министърът на околната среда Нона Караджова обяви, че ски зоната се е разпростряла на 650 декара над определените с концесионния договор на фирма "Юлен" 995 дка. Договорът е сключен през 2001 г. за срок от 35 години и той се базира на тогавашния териториално-устройствен план на ски зоната. През 2005 г. обаче устройственият план тихомълком е бил променен, давайки възможност за допълнителни писти и лифтове, без дори това да се отрази в концесионния договор. Впоследствие през годините няколко екоминистри са давали разрешения за нови писти и съоръжения и така се е стигнало до реалното раздуване на зоната. Въпреки това до момента няма наказани за това нарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови