Разширяването на зона Банско ще се разисква след месец

Милен Енчев 21 януари 2013 в 20:18 3205 5

Тава не е часно. Тава е в парк
Тава не е часно. Тава е в парк "Пирин", който е изключителна държавна собственост

Исканията на Банско за разширяване на ски зоната в парк „Пирин“ с втори кабинков лифт, няколко нови писти и прилежащи лифтове, ще бъде официално разгледано от екоминистерството на 19 февруари. Това съобщиха от групата „За да остане природа в България“. Тогава екоминистърът Нона Караджова свиква Висшия експертен екологичен съвет за обсъждане на поисканите от община Банско промени в плана за управление на парк „Пирин“, които да позволят застрояването.

Екорганизациите припомниха, че в момента нямат свой представител на заседанията на експертния съвет, който обсъжда и дискутира екопроцедурите от компетенциите на министъра на околната среда. Такива са всички проекти, касаещи националните паркове като „Пирин“, които са изключителна държавна собственост. „Остава неясно защо точно този въпрос намери толкова бързо място в дневния ред на съвета“, коментираха активистите.

Природозащитниците за пореден път посочиха, че през 2011 г. лично екоминистърът Нона Караджова установи след поръчани измервания, че концесионерът на ски зона Банско фирма „Юлен“ е разширила площта на зоната с около 650 дка. над позволените 995 дка. Въпреки това вече втора година нарушението й стои ненаказано. При това междувременно представители на управляващата партия като премиера Бойко Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов, председателят на парламента Цецка Цачева и др., открито подкрепиха разширяването на зоната.

От екоорганизациите припомниха също, че нито една от пистите в парк „Пирин“ няма разрешение за строителство, което е нарушение на Закона за устройство на територията.

"В момента липсва ясна единна политика на държавата как да се развива устойчиво планинския туризъм в България, което все по-често води до безумното противопоставяне не само на бизнеса срещу гражданското общество, но и на отделни групи в обществото.

Без такава политика участието на гражданското общество в предрешени и формални обществени обсъждания на индулгирани от държавата проекти е напълно безсмислено и води единствено до увеличение на общественото недоволство», подчертаха активистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови