ЕК против облекчаването на забраната за пушене в България

Вероника Шербанова 23 септември 2013 в 16:58 3300 11

Еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг
Еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг

ЕК няма да приветства облекчаването на пълната забрана за пушене на обществени места, което обмисля българското правителство. Това заяви еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг в отговор на писмо на евродепутатът от ГЕРБ Моника Панайотова.

Подобни действия противоречат на усилията, полагани на равнище ЕС за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места, посочи Борг.

Писмото на Борг е в отговор на запитване на Моника Панайотова, в което тя обяснява, че либерализирането на забраната за пушене на обществени места е обявено за една от първите стъпки на правителството на Пламен Орешарски.

„В съответствие с Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна, на 30 ноември 2009 г. Съветът прие препоръка относно среда без тютюнев дим (2009/С 296/02), с която приканва държавите членки да въведат мерки за защита на своите граждани срещу вторичния тютюнев дим не по-късно от ноември 2012 г., обяснява Тонио Борг.

Комисията докладва за напредъка, постигнат от държавите членки през февруари тази година и конкретно посочи значителния напредък, постигнат в България. Препоръката на Съвета не е правно обвързваща. България е страна по Рамковата конвенция за контрол на тютюна, която е обвързващ международен договор с разпоредби, по силата на които страните по конвенцията се задължават да защитават своите граждани от тютюнопушенето на обществени места“, допълва той.

Борг цитира и ороучване на ASPECT, финансирано от ЕК, според което тютюнът е причина за близо 700 000 случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година. „Съгласно консервативни оценки, през 2002 г. в ЕС са починали 79 000 възрастни, сред които 19 000 непушачи, поради излагане на тютюнев дим у дома (72 000) и на работното си място (7 300), пише още еврокомисарят по здравеопазването.

Желание за облекчаване на забраната за пушене на обществени места изрази в началото на мандата правителството на Орешарски. За либерализиране на забраната се обяви и здравният министър Таня Андреева по време на поемането на поста от служебния здравен министър проф. Николай Петров.

Няколко дни по-късно Андреева размисли и заяви, че всъщност е за оставането на забраната в сегашния й вид.

Въпросът за пушенето на обществени места беше причина за протести както от страна на пушачите, така и от страна на непушачите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!