ЕК против облекчаването на забраната за пушене в България

Последна промяна на 23 септември 2013 в 16:58 2800 11

Еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг
Еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг

ЕК няма да приветства облекчаването на пълната забрана за пушене на обществени места, което обмисля българското правителство. Това заяви еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг в отговор на писмо на евродепутатът от ГЕРБ Моника Панайотова.

Подобни действия противоречат на усилията, полагани на равнище ЕС за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места, посочи Борг.

Писмото на Борг е в отговор на запитване на Моника Панайотова, в което тя обяснява, че либерализирането на забраната за пушене на обществени места е обявено за една от първите стъпки на правителството на Пламен Орешарски.

„В съответствие с Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна, на 30 ноември 2009 г. Съветът прие препоръка относно среда без тютюнев дим (2009/С 296/02), с която приканва държавите членки да въведат мерки за защита на своите граждани срещу вторичния тютюнев дим не по-късно от ноември 2012 г., обяснява Тонио Борг.

Комисията докладва за напредъка, постигнат от държавите членки през февруари тази година и конкретно посочи значителния напредък, постигнат в България. Препоръката на Съвета не е правно обвързваща. България е страна по Рамковата конвенция за контрол на тютюна, която е обвързващ международен договор с разпоредби, по силата на които страните по конвенцията се задължават да защитават своите граждани от тютюнопушенето на обществени места“, допълва той.

Борг цитира и ороучване на ASPECT, финансирано от ЕК, според което тютюнът е причина за близо 700 000 случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година. „Съгласно консервативни оценки, през 2002 г. в ЕС са починали 79 000 възрастни, сред които 19 000 непушачи, поради излагане на тютюнев дим у дома (72 000) и на работното си място (7 300), пише още еврокомисарят по здравеопазването.

Желание за облекчаване на забраната за пушене на обществени места изрази в началото на мандата правителството на Орешарски. За либерализиране на забраната се обяви и здравният министър Таня Андреева по време на поемането на поста от служебния здравен министър проф. Николай Петров.

Няколко дни по-късно Андреева размисли и заяви, че всъщност е за оставането на забраната в сегашния й вид.

Въпросът за пушенето на обществени места беше причина за протести както от страна на пушачите, така и от страна на непушачите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2013 в 11:06

ТОЧНО ТАКА, НИКАКВО ВРЪЩАНЕ НАЗАД! ЗАБРАНАТА ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ!

24.09 2013 в 11:03

Съгласна съм за лицемерието и за субсидирането на тютюнопроизводителите, което между впрочем бе отказано от Европа, но Ореха реши да им отпусне тези 73 милиона, които можеха да отидат за много други по-полезни неща, а не за производството на тази отровна култура. Съгласна съм и за билбордовете и рекламите на цигари, които отдавна трябваше да се махнат, но не съм съгласна в заведенията и на работните места да се дими и да смърди. Защото освен, че цигарите тровят, те и СМЪРДЯТ отровно и нито една вентилация не може да помогне. Забраната е абсолютно на място, трябва да остане и това, което трябва да се направи е да се засили контрола на спазването й. Който иска да се трови да го прави навън, вкъщи или да си вземе електронна цигара, щом не може да издържи и час, без да си погълне отровната доза.
А ако имате ресторант, той вече е обществено място, защото се посещава и от други хора, не само от вас или от вашите пушещи приятели.

23.09 2013 в 21:54

еми кво му е хубавото на пушетего бе тровиш себе си околните кво кричите толкова антиевропейци

23.09 2013 в 19:49

значи ставаме двама който сме против пушенето - аз и ЕС. Надявам се , че и други разбират че въпросът с орезиляването на всяка цена на правителството на орешареца от герб минава всякаква граница

23.09 2013 в 18:54

Няма как забраната да си е на мястото,нека е у вашата собственост,не у нашата и ще видим тогава къде е мястото.Лицемерието е тотално - субсидии за тютюнопроизводство -73 мил., а за образование - 54 мил. за 2012г./дадени от душа, от тези,които въведоха забраната/,реклами и билбордове,акцизи ,ддс ,контрабанда,рушвети за инспекторите....Но, да какво значат някакви хора останали без работа,важното е всеки да се изказва за всичко.Къде са - семейството,училището,обществото/не това по форумите/,а това,което с безразличие отминава групите ученици по тротоарите,държавата - Деса/бившата здр.министърка/от зор,съкрати експерта към ЗМ!!!?Заведенията не са санаториуми,против алкохола не сте нали,защото все още не ви е блъснал пиян шофьор и дано никога не става,но много семейства останали без работа се чувстват точно така,но какво значат някакви хора....?Отвратително лицемерие!!!

23.09 2013 в 18:45

Тук само ще цитирам Решение No 7294 от 26.05.2011 г. на Върховния административен съд на Република България:
„Околната среда без тютюнев дим е естественото състояние на околната среда. Този факт не се нуждае от доказване. Тютюнопушенето не е субективно право, нито е защитен от закона интерес. Това е вредоносна практика, както за упражняващия я, така и за околните. Ето защо ограничаването в каквато и да било степен на тютюнопушенето не може да се приеме като мярка накърняваща права или засягаща правна или лична сфера на гражданите. Напротив – възможността да се пуши на обществени места, дори при ограничени условия, поставя под заплаха здравето както на пушещия, така и на околните /пребиваващи или работещи в тях/ и нарушава основното и неотменимо конституционно право на гражданите на здравословна и безопасна среда на живот. В този контекст именно предоставянето на възможност за упражняване на тази вредоносна практика на обществени места може да се разглежда като нарушаване на субективни права, гарантирани от Основния закон и като дискриминационна практика по отношение желаещите да живеят, работят и ползват обществени места без тютюнев дим, както и може да бъде основание за търсене отговорност за вреди.“

23.09 2013 в 18:35

забраната си е точно на място.Що за хора немогат да потърпят два часа без цигара ? При всички положение това намерение да се отмени забраната следва популистката политика на сегашното правителство.

23.09 2013 в 18:06

Забраната си беше простотия, но дваж простотия е да я отменят.

23.09 2013 в 17:53

БРАВО!! АЗ ОБИЧАМ ЕВРОПА!САМО ТАКА -НИКАКВО ВРЪЩАНЕ НАЗАД!

23.09 2013 в 17:50

В Булгаристан всичко е забранено, освен да се краде, лъже и трепе.