Протестиращи: Защо не браним здравето и сметките, а тютюневия дим? (снимки)

08 юни 2013 в 11:24 7635 30

България без дим   Снимка:Сергей Антонов
България без дим Снимка:Сергей Антонов

Над 100 активисти на гражданско движение "България без дим" се събраха днес предиобед пред сградата на Народното събрание в знак на протест срещу намеренията на новия парламент да върне пушенето в заведенията.

Много от протестиращите бяха довели малките си деца в знак на отговорността, която обществото носи пред тях, решавайки дали в заведенията ще се пуши или не. Други носеха портрети на новия здравен министър д-р Таня Андреева.

Несериозно е в кризата, в която се намира страната, парламентът да се заема първо с пушенето в заведенията. Протестиращи предлагат управляващите да се заемат с финансирането на здравеопазването, със сметките за отопление и да осигурят друг поминък на тютюнопроизводителите. Припомниха още, че много деца работят в тютюневите посеви.

Макар във Фейсбук над 8000 души да бяха заявили желание да участват в протеста, много малко от тях дойдоха пред Народното събрание. Според организаторите активистите изчакват да видят дали парламентът действително ще гласува отпадане на забраната. Тогава имали готовност за голям уличен протест.

Цитирано бе и проучване на НЦИОМ, според което 28 процента от пушачите са намалили цигарите заради пълната забрана за цигарен дим на закрити обществени места.

Протестът протече спокойно. Много от демонстриращите на площада пред парламента споделиха, че са пушачи, но им харесва в заведенията да няма тютюнев дим. Имаше и представители на пациентски организации, лекари, както и собственици на заведения, които твърдят, че забраната не се е отразила на бизнеса им.

На площада бе и журналистът Иво Инджев, който обяви заскандира "ДИМОкрация". След него думата взе лекар пулмолог, който цитира интересен научен експеримент: в един гараж на празен ход за 30 мин. работи автомобил в дизелов двигател, а в друг са затворени 3-ма пушачи, които отново за 30 мин. изпушват по 3 цигари. Оказва се, че концентрацията на токсични вещества в гаража с пушачите е 15 пъти по-висока от тази в гаража с изгорели от двигателя на автомобила газове. Социоложката Мира Янова и пиар специалистът Деница Сачева също се включиха в инициативата.

В годината, в която действа забраната, българският туризъм бележи солиден ръст, отбеляза един от говорителите на събитието. Друг посочи, че Турция е въвела същата забрана още през 2009 г. и тя не е попречила на туризма в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!