Quantcast

Протестиращи: Защо не браним здравето и сметките, а тютюневия дим? (снимки)

Последна промяна на 08 юни 2013 в 11:24 6934 30

България без дим   Снимка:Сергей Антонов
България без дим Снимка:Сергей Антонов

Над 100 активисти на гражданско движение "България без дим" се събраха днес предиобед пред сградата на Народното събрание в знак на протест срещу намеренията на новия парламент да върне пушенето в заведенията.

Много от протестиращите бяха довели малките си деца в знак на отговорността, която обществото носи пред тях, решавайки дали в заведенията ще се пуши или не. Други носеха портрети на новия здравен министър д-р Таня Андреева.

Несериозно е в кризата, в която се намира страната, парламентът да се заема първо с пушенето в заведенията. Протестиращи предлагат управляващите да се заемат с финансирането на здравеопазването, със сметките за отопление и да осигурят друг поминък на тютюнопроизводителите. Припомниха още, че много деца работят в тютюневите посеви.

Макар във Фейсбук над 8000 души да бяха заявили желание да участват в протеста, много малко от тях дойдоха пред Народното събрание. Според организаторите активистите изчакват да видят дали парламентът действително ще гласува отпадане на забраната. Тогава имали готовност за голям уличен протест.

Цитирано бе и проучване на НЦИОМ, според което 28 процента от пушачите са намалили цигарите заради пълната забрана за цигарен дим на закрити обществени места.

Протестът протече спокойно. Много от демонстриращите на площада пред парламента споделиха, че са пушачи, но им харесва в заведенията да няма тютюнев дим. Имаше и представители на пациентски организации, лекари, както и собственици на заведения, които твърдят, че забраната не се е отразила на бизнеса им.

На площада бе и журналистът Иво Инджев, който обяви заскандира "ДИМОкрация". След него думата взе лекар пулмолог, който цитира интересен научен експеримент: в един гараж на празен ход за 30 мин. работи автомобил в дизелов двигател, а в друг са затворени 3-ма пушачи, които отново за 30 мин. изпушват по 3 цигари. Оказва се, че концентрацията на токсични вещества в гаража с пушачите е 15 пъти по-висока от тази в гаража с изгорели от двигателя на автомобила газове. Социоложката Мира Янова и пиар специалистът Деница Сачева също се включиха в инициативата.

В годината, в която действа забраната, българският туризъм бележи солиден ръст, отбеляза един от говорителите на събитието. Друг посочи, че Турция е въвела същата забрана още през 2009 г. и тя не е попречила на туризма в страната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.08 2013 в 15:31

ако си въобразявате че през зимата някой от нас ще мръзне по тротоарите с цигара в ръка много се лъже.нашите добри съседи Гърция.Македония и Сърбия предлагат заведения с всички екстри в това число и пушене в самото заведение.специално аз имам преки впечатления от Сърбия-Димитровград през миналата зима постоянно ходехме там и мога да ви уверя че си струва.разноските по пътуването се компенсират с по ниските цени в заведенията. тогава проблем беше намиране на ресторант всички паркинги бяха пълни с коли с българска регистрация.на север Румъния също предлага такива услуги можете да опитате и там.така че драги непушачи няма да ви се осъществи заветната мечта да гледате как мръзнем и се разболяваме а вие да тържествувате.порадвахте се една зима стига ви повече няма да ви се случи.

14.08 2013 в 16:44

какво търсят децата ти в заведения в полунощ?ако това го направиш в Щатите социалните ти отнемат децата и никога повече няма да ги видиш.

31.07 2013 в 13:20

до къде с експеримента с двата гаража и колата.имаме вече на разположение и гаражи и кола.аз ще бъда доброволката която ще влезе в гаража с тримата пушачи дори ще добавя четвъртата цигара.за равнопоставеност колата е с катализатор тъй като цигарите ще бъдат с филтър.гарантирам за себе си че след експеримента ща си изляза жива и здрава от гаража.не смея да твърдя че същото ще се случи с доктор Ангелова по вероятно е този експеримент да завърши за нея трагично.съветвам я преди да се подлага на такива рисковани експерименти да се консултира с автомобилен специалист.почти винаги такива случаи са завършвали или с тежко отравяне или със смърт.

31.07 2013 в 13:02

интересни неща стават в държавата на кривите огледала.през зимните месеци когато температурата стига няколко минуси по Целзий хората страшно обедняват и заведенията остават без клиенти.стопли ли се обаче изведнъж всеки забогатява и заведенията на открито се пълнят до краен предел.интересен е този феномен би следвало и науката да се заеме с него.току виж някой станал и Нобелов лауреат.:))))

27.07 2013 в 07:53

"България без дим" опъва едни пари от ЕС и сега ще ги загуби и подскачат! Нормално! Само че забраната затвори сумати заведения, остави много хора без работа и свалям шапка на управляващите, че ще въведат стария модел с двете зали! Така е най-справедливо и няма да има разногласия и противопоставяне!

26.07 2013 в 12:52

как мислите не е ли време и ние пушачите заедно със собствениците на заведения да скочим и да прекратим тази гавра с нас.можем да се организираме през интернет и не само.ние сме хиляди а сме се оставили една шепа сектанти да ни притискат и да провеждат своята мракобесна тактика.ако разгърнем средновековната история ще прочетем че пушачите не ги е преследвала дори и "Светата инквизиция".католическата църква не е смятала пушенето за греховно и сатанинско занятие.аз в своята фирма на непушачи работа не давам съветвам и другите собственици на фирми които пушат да постъпят като мене.не е справедливо да плащате заплати на хора които ви чернят доброто име навсякъде където могат и са готови да ви забият нож в гърба.замислете се не е ли време да поставим организацията "България без дим" там където и е мястото.стига сме мълчали да се чуе и нашия глас.правителството и без това едвам се държи ще се съгласи да отмени забраната.

10.06 2013 в 13:36

Много нагли тези хора! Koe им дава право да искат забрани и ограничаване на правата на другите?Трябва да има избор, щом няма обществено съгласие по темата. Всичко останало е диктатура и създаване на напрежение!

10.06 2013 в 13:33

Много нагли тези хора! Koe им дава право да искат забрани и ограничаване на правата на другите? Всеки трябва да има право на избор, щом няма обществено съгласие по темата.

09.06 2013 в 14:06

Kurva vikay na mayka si, putko neporybena !

09.06 2013 в 10:33

А докато вие се дърляте и раздухвате тази ненужна тема, полтиците спретват некой нов закон да си дигнат заплатите или земат нов заем дето после пак вие ще плащате или вместо една одобряват строежа на две атомни централи на петорна цена всяка..... а вие продължаваите да се дърпате за пишките и после се чудите защо сте бедни.... щото ви крадат най балъшки... ако правителството искаше да не се пуши - да спре продажбата на цигари а не да прави митинги и допитвания; ама не... едното го забрани, другото ще го отмени - и готово - вие сте на хорото; рипате и викате (за некой от играчите); докато има балъци, ще има и кой балъшки да ги обира... а те горките даже молят за още... За смех станахте чак в Африка; то кой ли сульо и пульо не се изреди да ви оножда, и все със същия номер.... ама чак такива балъци, от 10 пъти да не разберат номера.... ми как дане ви го турат и 11-ти път? А наистина ли сте долкова късогледи да не скивате че между герб и бсп има разлика колкото между левски и цска? Вие си викате, те си играят ( и ви разиграват) и си земат тлъсти заплати - от вас, щото вие си купувате билетчетата за мача и им давате последните си пари.