До 85% от обществените поръчки са в нарушение на закона

Последна промяна на 07 октомври 2012 в 14:38 1097 0

До 85% от обществените поръчки са в нарушение на закона.
До 85% от обществените поръчки са в нарушение на закона.

Между 70 и 85% от обществените поръчки са в нарушение на закона, съобщи Институтът за правни анализи и изследвания.

Най-често нарушенията са свързани с опит за манипулиране на поръчката.

В 60% от проведените 5500 процедури за обществени поръчки на обща стойност 5 млрд. лева са открити административни нарушения.

Институтът е установил, че през последните четири години с увеличаването на размера на средствата, които се разпределят чрез обществените поръчки, нарастват и нарушенията при процедурите.

Една от най-често срещаните нередности е разделянето на обществените поръчки, за да се намали прогнозната стойност и критериите да са по-ниски, посочи експертът по обществени поръчки Милана Кривачка. Много често се смесват критериите за подбор и критериите за оценка на офертите, въвеждат се неясни и неточни методики за оценка, допълни тя.

Нерядко се среща и липсата на обосновката за избор на победителя сред участниците в процедурата, каза Кривачка.

В голяма част от обществени поръчки с нарушения условията, на които трябва да отговарят фирмите, са дискриминационни или липсват обяснения за ограниченията в изискванията. В други случаи има разлики между посочените условия за участие и документите, представени от фирмите.

Според Института за правни анализи и изследвания нарушенията се дължат на липсата на експерти в общините или липсата на средства за наемането на добри консултанти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови