Синдикалисти в МВР: Кога започваме преговорите, г-н Дянков?

Юлиан Христов 04 септември 2012 в 14:29 1674 0

Изпотрушиха 6 коли в Плевен за една нощ. Снимка :БГНЕС
Изпотрушиха 6 коли в Плевен за една нощ. Снимка :БГНЕС

Министърът на финансите Симеон Дянков окончателно показа, че му липсват базисни знания за разграничаване на съдържателно ниво на понятията „привилегии”, „преференции” и „компенсации”.

Това се казва в прессъобщение на Синдикалната федерация на служителите в МВР, което е в отговор на изказването на финансовия министър вчера пред журналисти в Пловдив. Тогава той прогнозира, че увеличение на заплатите в силовите министерства и структури може да има само, ако "поетапно техните допълнителни преференции, като почивни дни и заплати при пенсиониране, се изравнят с тези на другите държавни служители". 

От СФСМВР правят уточнение, че не искат да образоват вицепремиера, но "като социалноотговорна организация се чувства длъжнa да спре политическото говорене и провокации и да разясни разликата между тези думи пред обществеността". В прессъобщението следват подробно обяснения на понятията, с които борави министърът. "Привилегията е право или предимство, преимущество, което поставя някого в по-благоприятно положение в сравнение с друг. Преференцията е предимство, преимущество, давано на държава, организация или фирма. Компенсацията е награда или обезщетение за нещо изгубено", се казва в текста на прессъобщението.

От федерацията определят последното изказване на министъра като "откровена спекулация" и изразяват готовност за среща и преговори с вицепремиера, като припомнят, че тази готовност е изразена още преди година от синдиката, но до момента от министерството не е постъпил отговор.

"Ако министър Дянков събере смелост да се срещне с представителите на СФСМВР, те вероятно биха били склонни да се откажат от всички свои „привилегии” и „преференции” в замяна на отпадане на забраната за провеждане на стачка в МВР. При успешен финал на подобни преговори от Федерацията биха се ангажирали в продължение на поне 10 дни да не предприемат никакви действия - за да има възможност г-н Дянков безопасно да напусне „пицарията” си, тъй като в противен случай би му се наложило твърде отблизо да наблюдава хода и резултатите от една национална стачка на полицаи и пожарникари. Кога започваме преговорите, г-н Дянков?", се казва още в текста.

От СФСМВР призовават министър-председателя Бойко Борисов да убеди единия си заместник да спре да говори конкретно, за да не излага повече публично себе си, премиера и правителството, а другия – да започне да говори конкретно (по същите причини). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови