Дянков останал доволен от финансовата година

Вероника Шербанова 05 януари 2013 в 16:19 2371 6

Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Финансовата година била по-добра, отколкото се очаквало, заяви финансовият министър Симеон Дянков пред БНТ. Според него през 2013 г. може да има увеличение на доходите.

Причината за добрите резултати било преизпълнението на приходите на данъчните и митниците. Освен това забавените от Брюксел пари, които трябваше да дойдат през декември и заради които пенсионерите останаха без коледни добавки, са пристигнали в следобеда на последния работен ден за миналата година – 28 декември. Забавянето до последния момент било причина пенсионерите да не получат и тази година 13-а пенсия.

Митниците са преизпълнили плана си с 25 млн. лева, а Агенцията по приходите – със 150 млн. Повече. Така България завърши на червено с 400 млн. лева вместо с очакваните 1 милиард и 100 млн. лева, посочи Дянков. Според него при тази ситуация било напълно възможно да има увеличения на доходите в някои сфери.

Фискалният резерв, с който започваме годината, е около 7 млрд. лева и затова няма да се наложи държавата да излиза на пазара за държавни ценни книжа и да търси външно финансиране, допълни финансовият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови