Дянков: Пенсионерите са бедни заради комунистите

07 декември 2012 в 08:42 2170 6

Симеон Дянков. Снимка: Сергей Антонов
Симеон Дянков. Снимка: Сергей Антонов

 Пенсионерите в България са бедни, защото 60 години на власт са били комунисти и техните синове и дъщери. Няма как за четири години в условията на тежка криза да направим такъв голям прогрес, че да ситуацията да се промени рязко, след като десетилетия комунистите хранеха само себе си и изпращаха в чужбина само децата си.

Това коментира вицепремиерът Симеон Дянков пред Нова тв ден след приемането на държавния бюджет за 2013 година.

По другата гореща тема - парите на майчинство - финансист номер 1 не отстъпи от позицията си. Той посочи, че вместо например детските надбавки да се увеличат от 35 на 45 лева, по-добре тези пари последователно три години да се влагат в строеж на детски градини и така ще бъде преодолян недостигът на места за децата. Дянков отново припомни, че 30 милиона лева са заделени за изграждането на 15 нови детски градини и ремонтирането на други 10 детски заведения. 

 "Ръст на потреблението вече имаме за четири поредни тримесечия. Увеличението е по-малко, отколкото ни се иска, но положителното е, че сме една от четирите страни от Европейския съюз, при които има растеж. Бих бил много радостен, ако имаме повече пари за раздаване, но трябва да сме дисциплинирани или ще вървим като много държави около нас - към банкрут. Това аз никога няма да го позволя", категоричен бе вицепремиерът.

 Според него Бюджет 2013 е реално изпълним. "Но точно защото е изборна година, решихме да сме много по-консервативни при изготвянето му, защото който и да дойде на власт след нас - комунисти или популисти, да не може да развали това, което сме постигнали", каза още Симеон Дянков.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови