Десетина души излязоха на бунт за "нова България" (обновена)

Елица Мартинова 08 януари 2013 в 07:47 5247 15

Протестът Снимка: Лъчезар Ангелов
Протестът Снимка: Лъчезар Ангелов

Протест срещу 23-годишния политически модел в България се проведе във вторник в София. Той мина под надслов „Бунт за нова България“ и част от него бе излъчен на живо от OFFNews.

Едва десетина души се събраха на площада пред сградата Президентсвото в 15.00 ч. Мероприятието е продължение на протеста от 5 ноември миналата година, който беше озаглавен Световен протест на Анонимните. Протестът не е обявен официално в Столична община, което го прави незаконен. Полицаите призоваха протестиращите да напуснат мястото, тъй като нямат право да проведат протеста.

"Покани" за събитието се разпространяваха в социалната мрежа Facebook, като до момента участието си бяха потвърдили над 3000 души.

"Политиците, за разлика от хората, реагират само и единствено на болка, а не на разумно поведение", пишат администраторите на страницата във Facebook.

Исканията на протестиращите се основават върху идеите на дисидента Николай Колев - Босия, който настоява за смяна на политическото статукво.

Миналата седмица едни от главните лица на протеста – Босия, Чавдар Янев и Янаки Ганчев, излязоха с открито писмо до посланиците на Европейския съюз.

„Ние, суверенът на България, от 8 януари започваме действия за възстановяване на Властта на Народа!“, пишат тримата в писмото си.

Босия, Янев и Ганчев са категорични, че “суспендирането на Конституцията от страна властта налага въвеждане на Граждански борд над властта, включващ разпускане на Народното събрание и изготвяне на нова Конституция по примера на Исландия”, както и “излъчване на служебно правителство от гражданския сектор, от хора необвързани с политически партии”.

При изготвяне на нова Конституция водещи ще бъдат принципите на Лисабонския договор и Европейската харта за правата на човека. И ще бъдат отразени тревогите на Европейски институции относно нивото на корупция и проблемите в съдебната, медийна и бизнес среда, пишат още тримата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!