Атанасова: Няма да отстъпим за забраната за пушене

Вероника Шербанова 10 декември 2012 в 15:17 2367 2

Десислава Атанасова Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасова Снимка: БГНЕС

Здравният министър Десислава Атанасова няма да подкрепи промяна в закона, забраняващ пушенето на обществени места. Това заяви тя пред БНТ.

Предложението, подсилено и от насрочено за 15 декември гражданско неподчинение, е да се върне старият режим - в заведенията да има салон за пушачи и салон за непушачи.

„Не сме склонни на никакви компромиси. Аз като здравен министър няма да подкрепя да се разреши пушенето на закрити обществени места“, заяви Атанасова.

По думите й бизнеса и здравето не трябва да се противопоставят, като се коментира какви са загубите вследствие на забраната. „Можем да коментираме разходите за здравеопазване, за онкология, лекарства, тоест двете неща изобщо не са съпоставими“, посочи здравният министър.

Според министъра забраната за пушене в заведенията се спазва, тъй като от влизането в сила на забраната от юни досега са издадени 240 наказателни постановления и 390 акта при 116 000 проверки.

Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова пък допусна възможността за връщане на положението с отделни зали за пушачи и непушачи.

„След като за четири месеца българинът не е успял да се примири със забраната за пушене на обществени места, а бизнесът твърди, че изнемогва, трябва да се обсъди възможността за връщане на старото положение“, коментира Дариткова пред „Фокус“.

По думите й въпреки това за здравната комисия на първо място ще стоят здравните аргументи и тя трябва да държи на забраната за пушене.

Промените ще бъдат обсъдени в здравната комисия, а след това и в пленарна зала. Между първо и второ четене законопроектът може да претърпи сериозни промени, посочи Дариткова.

В същото време противниците на забраната за тютюнопушене на обществени места обявиха, че от 15 декември до края на месеца ще започне гражданско неподчинение в 12 града в цялата страна. В заведенията ще бъдат извадени пепелници и ще се пуши на закрито. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!