Ден 119: Орешарски влезе и излезе откъм тоалетните, за да не го освиркат (хронология)

Владимир Йончев 10 октомври 2013 в 17:00 7889 51

Мястото, откъдето се измъкна Орешарски. Снимка: Сергей Антонов
Мястото, откъдето се измъкна Орешарски. Снимка: Сергей Антонов

Протестът срещу Орешарски днес започна два часа по-рано - в 17 ч. демонстранти се събраха пред хотел "Шератон" в очакване да се появи премиерът  и да го освиркат.

Министър-председателят се срещна с Гръцкия бизнес съвет в България. Началото на срещата също беше насрочено за 17.00 часа.

Орешарски влезе, а след това се и измъкна откъм тоалетните на "Шератон", за да не го освиркат.

В района имаше много полиция. Малко след 16 часа репортер на OFFNews преброи 50 полицаи в близост до хотела. Те се бяха заложили и на задните входове. 

Пред входа имаше и малка група контрапротестиращи, които искаха да приветстват премиера или поне да му осигурят коридор за бягство, както вече на два пъти докарани с рейсове привърженици на кабинета спасяваха депутатите.

Всяка публична изява на Пламен Орешарски вече се превръща в приключение за него.

След срещата в "Шератон" премиерът заяви, че не се притеснява от факта, че се крие от протестиращите през задни входове и блокади.

Във вторник премиерът беше освиркан след посещението си в Софийската градска галерия, а кортежът му дълго беше блокиран на ул. "Гурко".

Хронология на събитията:

 17:05 часа - Орешарски се появи през задния вход на "Шератон", където са разположени гардероба и тоалетните.

17:09 часа - Полицаите направиха "заслон", за да залъжат протестиращите. Те направиха кордон, симулирайки, че всеки момент премиера идва, докато Орешарски се вмъкваше през задния вход.

17:16 часа - Жена от протестиращите успя да се шмугне в "Шератон" и залепи лист с надпис "Оставка" на вратата на зала "Сердика" в хотела. Входът на залата е точно срещу входа на зала "Средец", където е Орешар

ски. Премиерът щеше да види срещу себе си първо надписа "Оставка" на излизане, ако служител на НСО не беше отлепил листа светкавично. Жената, която го сложи, се шмугна и избяга от хотела, преди някой от охраната да реагира.

18:35 часа - Орешарски успя да се измъкне от демонстрантите от входа, през който влезе - задния вход на "Шератон", където са разположени гардероба и тоалетните. И колата му потегли по "Дондуков". На журналистически въпрос не се ли притеснява, че напоследък все му се налага да се крие от протестиращите през задни и тайни входове, Орешарски отсече: "Не се притеснявам!"

 

19: 38 часа - Над 1500 души в момента са пред Министерски съвет в 119-ия протест срещу кабинета "Орешарски". Сред издигнатите днес плакати четем "Да почакаме мафията да се пребори с мафията" и "Партийната държава ни отвращава".

19:50 часа - Шествието се отправя към парламента

20:02 часа - Множеството спря пред посолството на Италия, за да отбележи с аплауз 200-годишнината от рождението на великия композитор Джузепе Верди. Верди е роден на 10 октомври 1813 г. в Ронколе.

20:20 часа - Група от десетина демонстранти предложиха шествието да блокира Орлов мост, но мнозинството не е съгласно. Протестът остава пред парламента

20:25 часа - Демонстранти от първите редици започнаха да дърпат загражденията пред НС. Полицаите ги спряха. Пристигат още полицаи пред парламента. 

20:30 часа - Множеството е плътно пред загражденията край парламента и скандира "Долу КГБ". От другата страна "на барикадата" е плътен кордон от полицаи.

20:50 часа - На няколко пъти имаше опити загражденията да бъдат издърпани и полицаи изблъскваха демонстранти.

21:00 часа - Петима протестиращи, влезли в ролята на чуждестранни туристи, преминаха през загражденията и стигнаха до служебния вход на парламента. На английски "туристите" питаха служителите на реда "Тук ли се намира голямата църква? Всъщност тук е и парламентът, нали?". Полицаите бяха тотално объркани и не знаеха как да реагират. В края на скеча петимата се върнаха тихо и мирно при останалите протестиращи.

21:30 часа - Протестът е към края си. Пред парламента има около 50 души

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!