Чистят спринцовките под грозния паметник, преди да го бутнат

Мадлен Шишманова 09 август 2012 в 18:01 3600 1

Паметника пред НДК. Снимка: Никола Ончев
Паметника пред НДК. Снимка: Никола Ончев

Спринцовки, игли, хартийки, бутилки, найлонови торби и матрак са сред отпадъците, които бяха почистени днес при подготовката за демонтажа на опасните части от паметника пред НДК.

По план ще бъдат свалени над 1000 тона метална конструкция и седем бетонни панела.

Работници, които се занимават с подготовката за демонтажа, днес се бяха заели с нелеката задача да съберат всичко в чували и да го изнесат. Изнасянето на боклука обаче е доста затруднено от факта, че няма разрешение за влизане на камион в района на паметника.

„Надяваме се днес да имаме разрешително, за да изнесем боклука. След това трябва да подготвим работна площадка, за да може на 13 август да започне демонтажът на елементите, които са опасни“, каза един от работниците пред OFFNews.bg.

Оградата около паметника „13 века България“, както и самият той, са изрисувани с графити, които също трябва да бъдат изчистени.

Под паметника се носи неприятна миризма на урина и застояло. Обществена тайна е, че помещенията под монумента се обитават от наркомани и бездомници.

През градинката пред НДК всеки ден минават стотици хора и много от тях се заглеждат в паметника, някои дори го снимат.

„Много е грозен, да го махат целия“ , възмущаваше се мъж, докато минаваше покрай монумента. Други пък споделиха, че са свикнали с него и не им прави впечатление.

Много от хората са се заблудили, че ще съборят паметника и оставаха разочаровани, че това няма да стане.

„Как ще го махнат, ще го взривят ли?“, попита млада дама. „Снимам го за спомен, нали ще го бутат“, каза друга.

Демонтажът на паметника трябва да приключи на 25 август. Столичната община направи конкурс за избор на фирма, която да свали опасните части от монумента срещу 90 хил. лв.

В началото на тази седмица Диков каза, че демонтажът ще струва 70 хил. лв. вместо предвидените 90 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!