Демонтажът на паметника пред НДК започва на 13 август

Нели Чолашка 08 август 2012 в 17:30 1689 0

Паметникът пред НДК. Снимка: БГНЕС
Паметникът пред НДК. Снимка: БГНЕС

Демонтажът на опасните елементи от паметника пред НДК на практика ще започне от следващия понеделник - 13  август и работата трябва да приключи до 25 август, каза за OFFNews.bg главният архитект на София Петър Диков.

Столична община направи конкурс за избор на фирма, която да свали опасните части от монумента срещу 90 хил. лв. В началото на тази седмица Диков каза, че демонтажът ще струва 70 хил. лв. вместо предвидените 90 хил. лв.

Фирмата изпълнител ще започне подготвителна работа от утре с разчистване и слагане на скеле.

По план трябва да бъдат свалени оградата над 1000 тона метална конструкция и седем бетонни панела, а в договорът е записано, че демонтажът трябва да продължи 12 дни.

Металът, който ще бъде свален от паметника "13 века България", ще бъде предаден за вторични суровини. Средствата от предадения метал ще влязат в бюджета на Столичната община.

Обликът и на градинката пред НДК също ще бъде променен – предвиждат се нови настилки, изграждане на поливна система, алпинеуми и детски кътове.

Всичко това трябва да е готово до очакваното посещение на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в края на август за откриването на втория лъч на метрото.

"Знаете, че паметникът беше много опасен и все още продължава да бъде много опасен. Не случайно има тази ограда, която не е много красива, но пък даде възможност на много млади хора да рисуват. Все пак мястото й не е там", коментира днес кметът на София Йорданка Фандъкова.  

На въпрос какво смята, че трябва да е бъдещето на спорния паметник пред НДК, който се руши от години, тя обяви: "За мен всяко решение, което засяга паметник, трябва внимателно да се обсъжда, защото никой няма право еднолично да решава дали един паметник да го има или да го няма". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!