Чешкият посланик: Бунтът вече е срещу правителството

17 февруари 2013 в 22:19 3747 3

Протестът на 17 февруари в София. Снимка: Сергей Антонов
Протестът на 17 февруари в София. Снимка: Сергей Антонов

Чешките медии отразиха в подробности неделните протести. Агенция ČTK пише, че в България ČEZ е получила няколкостотин жалби за завишени сметки.

Пред ČTK посланикът на Чешката република у нас Павел Вацек коментира, че ако първоначално са протестирали няколкостотин души и само крайно националистически партии са опитвали да организират демонстрации, то днес има значително повече демонстранти и цялостно недоволство в страната, включително и срещу правителството.

Общественото радио Český rozhlas съобщава, че в България се провежда мащабен протест срещу чешките и австрийските енергокомпании.

България далеч не е единствената страна, където ČEZ е подложена на критики от страна на обществеността. Чешкият енергоконцерн има огромни проблеми и в Албания, уточнява Český rozhlas.

Демонстранти в България късат на парчета портрети на министър-председателя Бойко Борисов, съобщава руската редакция на Би Би Си.

Хиляди демонстранти замеряха правителствените сгради с яйца и домати, протестирайки срещу растящите цени на тока и отоплението. Протестиращите скандираха "мафия" и "оставка", пише BBC Russian.

Ройтерс, АФП, Асошиейтед прес, ИТАР-ТАСС акцентират върху многохилядните протести, залели страната.

В София имаше насилие в София, а полицията изнемогваше да пази демонстрантите далеч от обществените сгради, съобщава АП.

Ройтерс обръща внимание и на топящата се подкрепа за правителството на Бойко Борисов.

Подкрепата за ГЕРБ е спаднала през февруари до 22,6% от 23,8% месец по-рано. Спадът на доверие се дължи на забавените реформи, ниските доходи и ширещата се корупция. Безработицата е достигнала 10-месечния си връх, пише Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!