БСП и ДПС зоват за предсрочни избори

17 февруари 2013 в 19:29 2172 7

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Социалистите и ДПС поискаха оставка на правителството на ГЕРБ.

Продължава агонията на ГЕРБ, от което България губи, заяви в Кърджали председателят на ДПС Лютви Местан.

ДПС настоява за разпускане на парламента и провеждането на предсрочни парламентарни избори през април.

Местан призова министър-председателят Бойко Борисов да подаде оставка, защото България се нуждае от правителство с нов кредит на доверие.

Не мога да прогнозирам в каква посока ще се развият протестите, но правителството няма адекватен отговор. Тези протести са колкото срещу високите цени на тока, толкова и срещу ниските доходи, допълни още председателят на ДПС.

Лютви Местан припомни, че преди година и половина в Джебел почетният председател на ДПС Ахмед Доган е поставил основната задача на партията - свалянето на ГЕРБ от власт.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също поиска оставката на правителството.

Българите са прави да протестират и да търсят справедливост. Ясно се вижда, че протестите от последната седмица по същество са насочени срещу мизерията, липсата на справедливост и социална защита от държавата, заяви лидерът на Станишев пред БГНЕС.

"Хората са на улицата, повече от 100 000 протестираха днес, а премиерът мълчи в Македония, мълчат и министрите. След всичко, което стана днес в страната, България вече не е същата. Вижда се ясно, че правителството и премиерът Борисов нямат нужния обществен кредит на доверие, за да овладеят ситуацията и да отговорят на очакванията на хората", заяви Станишев и допълни:

"Аз не изключвам възможността и за предсрочни избори, защото такава ситуация, в която няма доверие към властта и към държавата трябва да има политическо решение - това е единствено възможната развръзка".

Първата стъпка към решаването на проблемите на страната е оставка на кабинета. Ние ще настояваме за спешни консултации с политическите сили в България, за да бъдат те адекватни на очакванията на хората, каза още лидерът на БСП.

Вместо да вземе решителни мерки срещу монополите, премиерът прави имитация на някакви действия в стил "тука има - тука няма", като назначава и уволнява шефове на ДКЕВР. Днешното искане на оставката на назначената преди три дни от самия Борисов Юлиана Иванова е поредното доказателство за неспособността му да се справи с проблемите или говори за неговата обвързаност с политиката за защита на монополите, която това правителство превърна в своя основна цел, заяви Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!