БСП обеща 190 000 работни места за година, ако дойде на власт

Елица Мартинова 19 март 2013 в 15:30 1676 4

Драгомир Стойнев, Снимка: БГНЕС
Драгомир Стойнев, Снимка: БГНЕС

На брифинг във вторник БСП обяви, че ще води агресивна политика в сферата на заетостта и доходите. Социалистите обещаха, че ако дойдат на власт, ще разкрият 190 000 работни места за една година.

Драгомир Стойнев и лидерът на партията Сергей Станишев предложиха „Обществен договор за преодоляване на демографската криза в България“. Те заявиха, че имат желание за диалог с гражданите и са отворени за всякакви предложения.

Те изказаха остри критики срещу управлението на ГЕРБ и изтъкнаха, че по време на кабинета „Борисов“ безработицата е скочила с почти 100%.

„Имайки предвид размерите на тази катастрофа, ние не можем да направим чудеса. Този проблем не може да бъде изтрит с един мандат, но имаме мерки, с които да създадем 250 000 работни места“, подчерта Стойнев.

„Имаме нужните конкретни мерки, с които за един мандат ще създадем 250 000 работни места. Когато БСП бе на власт парите Национален план за действие по заетостта бяха 190 млн. лева. Това гарантира 70 000 работни места, но тези пари пари бяха намалени трикратно. Ние смятаме да ги увеличим с 200 млн. лева. Целият потенциал на оперативната програма за човешки ресурс, ако се усвояват честно парите, се гарантират 120 000 работни места. Това прави приблизително 190 000 работни места за една година“, коментира Драгомир Стойнев.

Част от задачите, с които БСП обещават да се заемат, ако получат мандат, са:

  • Увеличаване размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 годишна възраст до размера на минималната работна заплата;

  • Увеличаване размера на детските надбавки и обвързването им с възрастта на детето при отпадане на подоходния критерий;

  • Стимулиране на модела на 5-членно семейство (родители и 3 деца) чрез: еднократната помощ за раждане на дете и развитие на цялостна система от мерки;

  • Увеличаване на целевите помощи за първокласници в съответствие с минималната работна заплата;

  • Целева финансова подкрепа за децата в общинските детски градини.

Левицата осъди и политиката на ГЕРБ спрямо пенсионерите, която според тях е „враждебна“.

„Принципът на ГЕРБ бе: Колкото по-малко пенсионери има, толкова по-добре. Такава гледна точка е немислима“, смята Стойнев.

Той обеща, че левицата ще замрази възрастта за пенсиониране до настоящите нива. БСП се ангажира и с въвеждането на нова мярка, която ще позволи гражданите, на които не достигат две години стаж или възраст, да се пенсионират преждевременно.

„Ако има покачване на пенсионната възраст, то ще бъде плавно – с по месец на година, например. В момента изчисляваме дали това да се случи от 2025 г. или от 2030 г. Но в момента нищо не налага рязко покачване на възрастта“, категоричен бе Стойнев.

От левицата предлагат и друга мярка, според която годините, прекарани като редовно обучение във висше учебно заведение, да се признават автоматично като осигурителен стаж.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови