Румен и Румен пак първи в листите на БСП в София и Плевен

18 март 2013 в 18:39 4098 12

Овчаров и Петков. Снимка: dnevnik.bg
Овчаров и Петков. Снимка: dnevnik.bg

В събота сутрин се проведе пленум на БСП, на който бе обсъден механизмът за номиниране на кандидати в депутатските листи на левицата за следващите избори.

Още преди разпускането на парламента миналата седмица в кулоарите се появи слухът, че столетницата ще направи „чистка“ сред старите муцуни в структурите си.

Очакваше се, че в събота председателят Станишев ще обяви намерението си категорично. Той обаче се измъкна дипломатично от ситуацията, подчертавайки, че социалистите ще направят път на новите кадри, но „няма да гонят никого насила“.

„Всеки има своите качества и по тях ще бъде преценяван“, каза на брифинг след пленума лидерът на социалистите.

„Без бой“ и с много финес още миналата седмица от борбата за 42-рото Народно събрание се оттеглиха ветераните Любен Корнезов, Петър Димитров и Бойко Великов. В 41-вия парламент те влязоха като кандидати съответно на районите София, Добрич и Велико Търново.

Издигнатите кандидатури на местно ниво ще се разглеждат от щаба на БСП в София, който ще има тежката дума. Повечето общински съвети на партията са определили 19 март като краен срок, в който могат да бъдат издигнати номинациите за кандидат-депутати.

Макар Станишев да се обяви за „обновление“ в листите за лидери в някои райони са спрягани емблематични за столетницата личности.

Въпреки първоначалния слух, че Станишев ще „покаже вратата“ на две от най-ключовите за прехода фигури – ветераните Румен Овчаров и Румен Петков – по последни данни те ще си осигурят място в следващия парламент заради силните си позиции. Очаква се, че Петков за пореден път ще оглави листата в Плевен, а Румен Овчаров ще бъде водач на листата в София – град. Като възможен претендент за челната позиция на бившия енергиен министър се сочи и Пламен Орешарски. Според информирани източници, заради професионалните си качества, Орешарски има силни позиции, въпреки че не е партиен член на БСП.

Янаки Стоилов пък най-вероятно ще оглави листите във Велико Търново. В старопрестолния град той среща конкуренцията на Мая Манолова, която е издигната от няколко организации. Съвсем очаквано, червената фурия е желана от две места. Има голяма вероятност тя да оглави листите във Велико Търново и в Кюстендил. С два избирателни района може да се окаже и Антон Кутев, който може да оглави листите в Бургас и Силистра.

За да привлече народната любов в Пловдив най-вероятно лидер на кандидат-депутатите ще бъде обичаният актьор Стефан Данаилов.

Като сигурен кандидат за водещ сред претендентите в Сливен, се сочи Асен Гагаузов, който е издигнат от няколко партийни организации.

Голяма загадка е кандидатът на червените във Враца, където от ГЕРБ най-вероятно ще излъчат досегашния премиер Бойко Борисов. Носи се упорит слух, че левицата ще отговори на силната кандидатура с авторитетна личност, която няма да е родом от тази област.

Любопитна е ситуацията на листите и във Варна, където за лидер преди бунта се считаше Борислав Гуцанов. Въпреки, че миналата седмица той изтъкна, че позициите му не са пострадали от гражданското недоволство, името му неведнъж бе определяно като символ на корупцията в града от протестиращите. В този смисъл е малко вероятно левицата да заложи на компрометирант кандидат в традиционно синята Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!