Британски принц идва да види как "успешно" вадим деца от домовете

Вероника Шербанова 10 януари 2013 в 17:51 2478 0

Принц Едуард
Принц Едуард

Британският принц Едуард идва в България, за да види деинституционализираните сираци, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

По-малкият брат на принц Чарлз ще пристигне в страната заедно със съпругата си през март. От министерството уточняват, че кралското семейство се занимава с благотворителност, насочена към децата в риск.

Принц Едуард проявявал голям интерес към процеса на деинституционализация в България, който бил успешен модел за извеждането на деца от специализирани институции.

През септември 2007 г. британската телевизия Би Би Си излъчи документалния филм „Изоставените деца на България“, който разказва за живота на децата с увреждания в дома „Св. Петка“ в село Могилино.

В него се видя, че сирачетата са болезнено слаби и недохранени, не получават рехабилитация и здравна грижа. Персоналът дава на по-големите лекарства, с които да ги контролира по-лесно. Част от децата изобщо не напускат леглата си.

След излъчването на филма над 1000 души се обръщат към британската телевизия, за да изразят възмущението си от случващото се или с желание да помогнат на българските сирачета. Бяха отворени и редица банкови сметки, в които да се събират пари за българските деца.

Въпреки това домът за сираци в Могилино се оказа далеч не единственият, в който могат да се видят подобни ужасяващи картини. През септември 2011 г. служители от дома за деца в Плевен подават сигнал за лошото състояние, в което се намират децата от дома. Проверката установява, че за година и половина 18 деца са починали от глад. Останалите деца са недохранени и за тях почти не се грижат.

Българският хелзинкски комитет заведе три дела срещу България в Страсбург заради деца, починали в социални домове заради недохранване или липса на медицински грижи.

Моделът за закриването на домовете за сираци в България и превръщането им в центрове за обществена подкрепа е на британската неправителствена организация „Hope and Homes for Children”. През последните 12 години организацията управлява или консултира закриването на 65 социални институции, обясняват от „Hope and Homes for Children”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!