България пак на съд - момиче на 19 г. умряло след 2 месеца глад в приют

Николаос Цитиридис 04 октомври 2012 в 15:55 2835 1

Красимир Кънев, председател на БХК. Снимка БГНЕС
Красимир Кънев, председател на БХК. Снимка БГНЕС

Българският хелзински комитет дава България на съд заради смъртта на момиче от социален дом, съобщи БХК. Това е второто подобно дело за организацията, заведено в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

19-годишната Николина К. умира от глад на 31 октомври 2007 година. Случаят излиза наяве чак през 2010 г., когато е образувано досъдебно производство. То съвпада и с активните проверки по онова време между БХК и прокуратурата.

През април 2012 г. производството е прекратено. Върховна касационна прокуратура взема това решение с мотив, че няма престъпление.

Официалната причина за смъртта е маразъм - крайна степен на патологично недохранване. Според прокурорите обаче недохранването било причинено от умствена изостаналост.

Делото в Страсбург води адвокат Маргарита Илиева, директор на правната програма на БХК.

"Освен, че произволно приписва на умствената изостаналост несъществуващото свойство да причинява смъртоносен глад, за да нормализира и оправдае гибелта на Николина, прокуратурата напълно игнорира това, че служителите на “дома” и болницата, в която умира Николина, са бездействали да положат каквато и да е грижа да предотвратят или лекуват болестното недохранване на детето", обясни адвокат Илиева.

Николина е родена на 8 февруари 1988 г. в Габрово. От двамата й родители е известна само майката. Тя никога не се е интересувала за детето си. Николина е в дома от 11 ноември 1998 г.

Младото момиче е прието в болница с инфекция на целия организъм и тежка дисфункция на кръвосъсирването, след като два месеца не се храни и страда от кръвоизливи по цялото тяло.

Прокуратурата игнорира този период на бездействие от страна на персонала в дома и болницата, както и факта, че инфекцията е тръгнала от рана на ухото. Прокуратурата не съобразява, че от рана на ухото не следва да се умира и дори не се интересува как е причинена тази рана, нито какво е довело детето до такова отслабено състояние, че организмът му напълно да се срине от нея.

 “Домът” и болницата са същите, в които умира Анета Йорданова – детето, погълнало килограми боклуци, без прокуратурата да види нечия вина за това, чието дело БХК заведе по-рано тази година. Това са домът в с. Стража, Търговищко и болницата на Търговище.

 Според БХК, държавата пряко отговаря за смъртта на Николина. Човешката немарливост, на която е било жертва момичето, е причинила убийствения маразъм. Те твърдят, че нейната смърт е плод на дискриминацията, на основата на менталните увреждания на Николина.

Държавата, според БХК, отговаря и за провала на разследването за смъртта на момичето. Това също е дискриминация, основана на предразсъдъците на прокуратурата, че за децата с умствена изостаналост е присъщо да гладуват и умират от глад, както и на факта, че детето е безпомощно и само в ръцете на държавата – т.е. че всяка злоупотреба с него може да остане безнаказана, пише в мотивите на адвокат Илиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови