Борисов: Започваме от лоши позиции преговорите за евробюджета

Мая Младенова 23 ноември 2012 в 12:44 1647 1

СНИМКА: МС
СНИМКА: МС

Страната ни започва от лоши стартови позиции преговорите за европейския бюджет за 2014-2020 г., тъй като през последните 20 години българският БВП е бил много нисък, а на неговата база се определят получаваните пари.

Това коментира в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, който на 22 и 23 ноември участва в европейската среща на върха, която трябва да обсъди финансовата рамка на ЕС за 7 години напред. 

Допълнителен отрицателен фактор са и спрените при предишното правителство еврофондове, чието усвояване на нивото на останалите държави започна едва при този кабинет, каза премиерът. Той все пак изрази надежда, че страната ни ще получи повече средства през новия период, тъй като е отчетено, че тя е сред най-дисциплинираните финансово държави и че влага полученото от фондовете само в проекти, които ще подобрят състоянието в цяла Европа - основните транспортни коридори, железопътният транспорт, екологията, конкурентоспособността и земеделието.

Министърът на външните работи Николай Младенов, който е част от българската делегация за специалния Европейски съвет, посочи, че целта на страната ни е да се постигне съгласие по бюджета на ЕС, защото липсата му ще има пряк ефект и върху България. „Най-лоша би била невъзможността да се прави многогодишно планиране на големите проекти, които за нас са много важни, защото над 65% от инвестициите в страната ни идват по линия на кохезионните фондове на ЕС“, каза Младенов.

Той обобщи българските приоритети в преговорите - запазване на размера на кохезионните фондове, осигуряване на достатъчно средства за закриване на 1-4 реактори на АЕЦ „Козлодуй“ и защита на преките плащания към земеделските производители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови