Тежки преговори за евробюджета, има светлина за България

Мая Младенова 23 ноември 2012 в 07:53 1130 0

Бойко Борисов с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на ЕK Жозе Барозу. СНИМКА: Архив/МС
Бойко Борисов с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на ЕK Жозе Барозу. СНИМКА: Архив/МС

Тежките двудневни преговори за бюджета на ЕС продължават и днес в Брюксел. Засега няма постигнато единодушие, но новите параметри, които се обсъждат, са по-близки до исканите от България.

Европейските лидери постигнаха известно сближаване на позициите си за бюджета на съюза за периода 2014-2020 година, но все още има големи различия след първия ден от консултациите, съобщи БНТ в кореспонденция от белгийската столица.

Като представител на България в Съвета участва премиерът Бойко Борисов.

Страната ни е обявила исканията си, но решение по тях, както и по всички останали въпроси, може да бъде взето само единодушно, а това засега не се е случило.

 В новите предложения на президента на ЕС Херман ван Ромпой предвиждат увеличаване на парите за сближаване с повече от 10,5 милиарда евро и за общата земеделска политика с 8 милиарда, което може да е добра новина за нашата държава.

В четвъртък вечерта, след края на консултациите, премиерът Борисов обяви, че конфликтите между отделните държави са огромни, но се надява България да получи това, което желае. "Разговаряхме днес (четвъртък-б.р.) и с президента Ромпой, и с Барозу, сега на два пъти разговаряхме надълго и с канцлера Меркел. Казали сме си нашите претенции и за земеделието, и за кохецията. Надяваме се, че България ще получи повече пари, но понеже не искам да има спекулация с моите изказвания, когато утре в 12 се съберем отново, през деня ще имаме отново среща с канцлера, с президента Ромпой, да достигнем максимума, който България заслужава, тъй като всички отчетоха, че ние сме от най-добрите финансово дисциплинирани държави", коментира министър-председателят.

 В новия вариант на предложенията общият размер на разходите се запазва, но разпределението им по области е по-различно от първоначалното.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!