Джефри ван Орден: ЕС може да преосмисли финансирането за България

04 ноември 2012 в 13:16 1690 0

Джефри ван Орден. Снимка: БГНЕС, архив
Джефри ван Орден. Снимка: БГНЕС, архив

Европейският съюз може да преосмисли финансирането за България, особено в областите, свързани в правосъдието и вътрешните работи.

Това заяви бившият докладчик за страната ни в Европейския парламент и британски евродепутат Джефри ван Орден в интервю за БНР. Според него не е вярно, че след отпадането на възможността за предпазни клаузи, Европа вече няма средства за въздействие върху процесите у нас.

"България получава много сериозна финансова подкрепа от Европейския съюз, получава много пари и конкретно за тези области, които попадат в обхвата на мониторинга, за да изпълни посочените там изисквания. Има възможности за преоценка как се харчат парите и какви суми трябва да бъдат отпускани занапред. Така че има много инструменти, които могат да се използват", коментира той.

Ван Орден коментира и скандала около избора на конституционни съдии. Според него предупреждението на Европейската комисия за възможен извънреден доклад е проява на тревога и трябва да бъде взето предвид и анализирано.

"Българските власти трябва да дадат на Брюксел нужната информация и уверения за противоречивото назначение в Конституционния съд", смята евродепутатът.

По думите му е "разочароващо е, че такива неща продължават да се случват в една ключова сфера".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!