ГЕРБ прави паралелно правителство, вдига доходите

Елица Мартинова 21 май 2013 в 10:47 4539 12

Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС

"Принципите на демокрацията и ролята ми на лидер на най-голямата политическа сила ме задължават да предложа кабинет. Ако нашият кабинет не получи необходимата подкрепа, той ще продължи да работи, но не в сянка, а като алтернатива на програмното правителство на БСП, което вече е уговорено. Българите имат право да знаят, че имат алтернатива".

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в декларацията на партията в началото на първото заседание на 42-рото Народно събрание.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че му е трудно е да си обясни програмно правителство между БСП, ДПС и "Атака" при такива фундаментални различия.

Борисов обяви следните приоритети за парламентарната група на ГЕРБ: устойчив растеж, енергийна независимост, повишаване на доходите, модернизация на страната, електронно управление, развитие на потенциала на нацията, изследвания и иновации.

Конкретните мерки, за които ГЕРБ се обявиха, са:

  1. замразяване на депутатските заплати като знак за солидарност;
  2. повишаване на майчинските от 240 на 310 лева (за отглеждане на дете между 1 и 2 г. - б.р.);
  3. създаване на нов Кодекс на труда;
  4. допълнителни права за гъвкава заетост;
  5. приемане на закона за средното образование и четирите закона за специалните служби.

„ГЕРБ иска касиране на изброите, въпреки че е победител. Никоя победа не може да се основава върху нарушаване на закона”, заяви Борисов. Според него е недоказано обвинението към партията, че са фалшифицирани изборите. „Суверенът решава с вота си кой да управлява. Ние продължаваме да бъдем първа политическа сила след четири години управление в условията на най-тежката икономическа криза”, посочи Бойко Борисов.

„Призовавам за спиране на взаимно партийно омаскяряване. ГЕРБ няма да работи с този тон. Обръщам се към всички политически партии да положат максимални усилия и да направят същото. Нека с общи усилия, чест и достойнство да се откажем от нечестните похвати в българската политика”, каза още Борисов.

Ето част от декларацията на първата политическа сила в парламента:

Фактът, че на нас ни дадоха първи думата, ме задължава да благодаря на всички граждани, гласували за нас, благодарение на които ГЕРБ е първата политическа партия, която в новата история за първи път печели втори избори. 42-рото Народно събрание е натоварено с много очаквания от българския народ. То бе избрано предсрочно, при подчертано кризисна кампания, която задълбочи срива и недоверието в обществото. Политическите настроения, които атаките създадиха срещу нас, са лош политически сигнал за българските граждани и за партньорите ни в чужбина. Това, което се случваше в последните месеци, представи цялата държава по изключително лош и недостоен начинюот.

От  парламентарната трибуна призовавам за спиране на партийното омаскаряване. Декларирам, че ГЕРБ няма да влезе в този тон и ще запази авторитета на институциите. Обръщам се към всички полит партии да положат максимални усилия и да направят същото. Нека с общи усилия, чест и достойснтво се откажем от нечестните похвати.

Грубото показван е на изборния процес попречи на деня на размисъл и отблъсна много хора от урните, и изкриви вота. ГЕРБ иска касиране на изборите, въпреки, че е победител. Никоя победа не може да се основава на погазване на закона.

Ще подпишпем още днес жалбата за касиране на изборите, защото с неоснователно и недоказано обвинение към партията ни, нашите опоненти повлияха пряко и публично гражданите в своя полза.

Искането на касиране доказва на всички граждани, че ще има гаранции за обществения ред.

Призоваваме всички партии да положат максимални усилия и разум, за да запазят авторитета на институциите.

Суверенът решава с вота си кой да управлява държавата. 1 000 0000 граждани пожелаха ГЕРБ да продължи да управлява, благодарение на тях продължаваме да сме първа политическа сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!