Борисов и Дянков заедно на пазар - проверяват яйцата преди Великден

Юлиан Христов 15 март 2012 в 12:37 1309 0

Бойко Борисов, премиер. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов, премиер. Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов и заместникът му Симеон Дянков заедно ще обикалят магазините, за да проверяват лично цените на яйцата в навечерието на Великден. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството, публикувана днес. Премиерът заявява, че заедно с финансовия министър Симеон Дянков ще изберат „три-четири магазина – малък, среден и голям“, за да проверят какви са цените на яйцата.

Ако яйцата до тогава не са поевтинели, ви забранявам да ми внасяте каквито и да е постановления за пари, свързани с този сектор. Деня преди Великден пак ще отидем произволно в няколко магазина и месарници. Установя ли, че спекулативно измъчват хората, на практика да стават печалбари, нито едно постановление няма да пусна да мине по тази тема“, казва премиерът на министрите.

Премиерът предупреждава, че рибарите трябва да са бъдат предупредени, че и тях ги грози същата опасност, но около Никулден. „Ние вземаме за първи път от 22 години решение и даваме 50 милиона за птицевъдство, за зеленчукопроизвоството и за всичко това и на другия ден, както се казва, за благодарност – цена на яйцето 50 стотинки от 29 стотинки. Е защо го направихме тогава“, пита Борисов.

Християнското е да намалят цените за празниците, да ни върнат жеста и да кажат: "Ето това, че правителството гледа с добро око и инвестира в нас, затова за празника с една стотинка, с един лев ще намалим цените и народът да го усети. Това е честно национално производство“, заключава Борисов.

Премиерът дава нареждания на финансовия министър да бъде „организирано публично“ и да се обясни, че правителсвото хвърля всички усилия за пресичане на контрабандно гориво, като се контролира вносът. „Защото сутринта двамата съпредседатели на Синята коалиция – единият по Канал 1, а другият по Нова телевизия, обясняват как на практика през тези данъчни складове е монополизиран пазарът. Точно обратното на нашата логика, която следвахме през тези години и затова такива усилия положихме“, казва премиерът.

Според финансовия министър лидерите на Синята коалиция постоянно си противоречат, тъй като лично той получил от тях благодарност, че именно заради инсталирането на нови фискални устройства, приходите в хазната са се повишили с 800 млн. лв.

„На практика, след като е увеличено с 800 милиона лева, ние сме ужилили в полза на държавата за 800 милиона лева някого и той си търси говорител“, допълва премиерът.

Борисов дава наставления и на министъра на регионалното развитие и благоустройството да се ускори работата по подобряване на водоснабдителната и канализационна инфраструктура в най-изостаналите в това отношение области.

„В момента имаме девет области, за информация казвам на колегите, които имат режим на питейна вода в 21 век. Да не говорим за канализационните системи, просто не ми се иска отново да се връщам на тази тема. Не говорим за пречиствателните им станции, а за това, че изобщо няма канализационни системи. И това е 22 години след демокрацията! И понеже това е под земята, не се вижда и не е така атрактивно и всяко правителство го прескача в своите приоритети. А всъщност, да докараме питейна вода на хората в девет области, които са на режим, аз мисля, че си заслужава да положим максимални усилия“, казва Борисов. По думите му по линия на Министерството на околната среда и водите за водоснабдяване, канализация и битови отпадъци, трябва да бъдат платени поне 10 милиарда лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!