Бойкотират избора на Кирил за наместник-председател

Борислава Бибиновска 13 ноември 2012 в 11:17 2670 0

Кой ще е новият патриарх на България
Кой ще е новият патриарх на България

Търновският митрополит Григорий оттегля подписа си под протоколите от заседанието в събота. На което  Варненският митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Светия синод.

Това става ясно от писмото, което митрополит Григорий изпрати днес до Синода.

Причините си Григорий обяснява с възникналите противоречия в Църквата и критиките към нея.

"Понастоящем все повече се трупат критики към светата ни Църква, особено по повод неспазване Устава на БПЦ, при избора на наместник-председател на Св. Синод. Имайки предвид горното, съм длъжен да заявя: Оттеглям своите подписи под първата и втората част от Протокол №26/10.11.2012 г. от заседанието на Св. Синод", заявява Григорий в писмото си. 

Позицията на Търновския духовник идва няколко дни след като и Пловдивският митрополит Николай се обяви против избора на Кирил за временен наместник-председател на Светия синод.

С оттеглянето на подписа на Григорий, избраният вече Кирил ще има само 6 гласа, недостатъчно за да бъде валиден изборът. Според Устава на Църквата наместник-председателят се избира с гласовете на повече от половината археиреи.

На заседанието в събота Кирил беше избран със 7 гласа от общо 12. Двама митрополити - митрополитът на САЩ, Канада и Австралия -  Йосиф, и Западно- и Средноевропейският - Симеон, отсъстваха.

Светият синод не съобщава как ще се процедира, ако се стигне до прегласуване за наместник-председател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови