Започва зимната синодална сесия

14 ноември 2012 в 07:46 3008 0

Избораха делегати за Патриаршеския събор.
Избораха делегати за Патриаршеския събор.

Днес е първото заседание на Светия Синод на Българската православна църква от ноемврийската сесия. То ще бъде председателствано от избрания в събота за наместник-председател на Светия синод Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

В 9.30 ч ще започне панихида за 9 дни от кончината на патриарх Максим. 

На заседанието на Синода ще започне обсъждането на организацията за свикване на събор за избор на нов патриарх. 

Синодът се събира на фона на разногласия и разделение на лагери сред митрополитите. След като вчера Великотърновският митрополит Григорий оттегли подписа си от протокола за избор на наместник-председател на църквата, възникна въпросът дали заседанието на Синода ще е законно. Мненията на висшите духовници са разминават. 

Днес Пловдивският митрополит Николай няма да присъства, защото обяви молитвено мълчание през следващите 40 дни в памет на покойния Патриарх Максим. Решението му е знак за несъгасие с избора на митрополит Кирил за наместник-председател. 

Вчера стана ясно, че търновският митрополит Григорий оттегля подписа си под протоколите от заседанието в събота, на което  за наместник-председател на Светия синод до избирането на нов патриарх бе избран Варненският митрополит Кирил. С оттеглянето на подписа на Григорий, избраният вече Кирил ще има само 6 гласа, недостатъчно за да бъде изборът му валиден. Според Устава на Църквата наместник-председателят се избира с гласовете на повече от половината археирей.

Веднъж положен, подпис не може да се оттегли под какъвто и да е документ, заяви Ловчанският митрополит Гавриил пред БНР.

"Оттегляне на положен подпис и на даден глас на мен ми се струва извън устава. Това, което искам да кажа е да не пропускаме началото – вярата. Не бива прекалено да се вглеждаме в процедурата и да изпускаме главното. А то е, че все пак имаме църква, която е съхранила своя каноничен порядък, коментира на свой ред юристът Атанас Славов пред националното радио. - Вярвам, че църквата ни има сили и разум да преодолее тази криза и да даде подобаващ отговор на различните лобита, които се опитват да я направляват. Не мисля, че се налага промяна на устава. Ако се налага ситуация, в която няма нито един достоен да я оглави. Имаме един млад претендент, който не е бил обвързан с ДС, но чиято жажда за власт е пословична. От другата страна имаме претендент с досие. Искрено се надявам, че ще спечели трети. Църковният събор не се командва изцяло от един от двамата митрополити – не всички са част от едно или друго лоби. Вярвам, че сред митрополитите има достоен за патриарх."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews